Карловският кмет писа на главния мюфтия да оттегли претенциите си 15.02 | 18:31

Според Кабаиванов исканията за имотите са провокация

От Филипа Тодева

Изпратих отворено писмо до главния мюфтия да оттегли тези искове, защото са провокативни към чувството за историческа справедливост на българските граждани. Това каза кметът на Карлово Емил Кабаиванов след вчерашния инцидент в Пловдив и във връзка с исканията на Главно мюфтийство за възстановяване на правата върху десетки имоти.

"Исковете на главно мюфтийство за Куршум джамия не са оправдани нито юридически, нито от морална гледна точка", твърди кметът. Той призна, че на протеста е имало хора, които са се държали провокативно и те ще си носят последствията.

Кабаиванов каза, че мюсюлманските храмове са строени върху разрушени български храмове, какъвто е случая в Карлово, Стара Загора и на много други места и с материали от тези български храмове.

"Тези настроения и протести, които видяхме през последните месеци, не са плод на специална организация като изключим фен клубовете. Затова хората реагират така. Когато виждаш явна несправедливост и някой се мъчи, използвайки вратички в закона или благоприятна политическа обстановка, за да стане собственик на нещо, което принадлежи на нашите градове, реакцията няма как да бъде по-различна. Това е явна несправедливост и те не могат да я подминат”, каза още Емил Кабаиванов.

Водещи

Най-четени