Картината за следващия европейски парламент все повече се изяснява 26.05 | 08:40

Европейската народна партия (ЕНП) ще има 212 депутата в новия състав

От iNews.bg

Картината за следващия европейски парламент все повече се изяснява. По последни данни (към 2:30 българско време), Европейската народна партия (ЕНП) ще има 212 депутата в новия състав на Европейския парламент (ЕП). Партията на европейските социалисти ще има 186 места в ЕП, съобщава TV7.

Данните сочат още, че Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) ще има 70 депутата, а Зелени и партньорите им от Европейския свободен алианц ще вземат 55 места.

Сред по-любопитните резултати на национално ниво са тези във Великобритания и Италия. На Острова Партията на независимостта на Найджъл Фараж получава 22%, Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън има подкрепата на 16% от гласоподавателите, а Лейбъристката партия е трета с 14%.

В Италия демократите на Матео Ренци, новото силно лице на италианската политика, получава 40% от гласовете. Движението "5 звезди" на комика Бепе Грило има подкрепата на малко над 23% от италианците, а възродената "Форца Италия" на бившия премиер Силвио Берлускони е взела 16% от вота.

След победата на националистите във Франция, Австрия, Дания и Гърция най-вероятно ще има нови парламентарни групи в ЕП, коментира Анатоли Стайков. Според него се очертава много интересен избор за председател на Европейската комисия (ЕК). Двамата кандидати - Мартин Шулц от ПЕС и Жан-Клод Юнкер от ЕНП бяха сигурни в успеха си. Предстои сериозен пазарлък за председател, който ще бъде гласуван от новите европейски депутати, прогнозира Стайков

Водещи

Най-четени