Касата ще покрива домашно лечение на автоимунно заболяване 13.07 | 15:05

НЗОК ще поеме разходите за скъпи консумативи при гноен дерматит

От iNews.bg

От 2016 г. Здравната каса ще поеме разходите за скъпите консумативи за домашно лечение на рядкото заболяване "гноен хидраденит". В момента лечението се поема от касата, но скъпите превръзки за домашно лечение се заплащат от самите пациенти.

Това е обещал управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Глинка Комитов пред представители от Национален алианс на хората с редки болести. Той се е ангажирал пред организацията да направи всичко необходимо, за да може от догодина институцията да заплаща консумативите за гноен хидраденит и в извън болничната помощ, съобщиха от пресцентъра на касата.

Сега НЗОК финансира напълно дейностите по клинична пътека за животоопасни инфекции, по която се лекуват и пациентите с гноен хидраденит.

По данни на Световната здравна организация от изключително рядкото заболяване страда 1% от населението в света. В България все още не е изяснен броят на пациентите с автоимунната болест.

Проблемите на тези хора са свързани най-вече с трудното им диагностициране и сравнително големите пазходи за едно средно българско домакинство за ежемесечно осигуряване на специални превръзки, необходими за грижата за болните, допълниха от НЗОК.

 

 

Водещи

Най-четени