Католиците празнуват Възкресение Христово 27.03 | 09:30

„Христос Воскресе” ще прозвучи днес във всички храмове, които отбелязват Великден днес

От iNews.bg

Днес католиците отбелязват най-големия християнски празник - Възкресение Христово. През тази година това се случва повече от месец по-рано от православната църква. Така днес камбаните ще бият тържествено във всички католически храмове у нас и по света.

В столичната католическата катедрала "Св. Йосиф” в 10.30 ч. ще бъде отслужена празничната литургия за Великден, съобщава БГНЕС. Освен в София, големите католически общности у нас, според различни данни, са и в Пловдив, Хисар, Русе и др.

Великден е денят, в който всички християни празнуват възкресението на Божия син – Исус Христос. Възкресение Христово се чества на третия ден, след като Исус е разпънат на кръста и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба му. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди Великден, наричана Страстна седмица. Тя е последната от живота на Исус Христос. Започва с тържественото му влизане в Йерусалим и завършва с Неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича велик - Велики понеделник, Велики вторник и така нататък. Тя е и последната седмица на Великия пост и на всеки един ден от нея се извършват специални църковни служби.

Водещи