Квотите за бежанците са в интерес на България 15.05 | 16:48

В топ 5 сме на най-засегнатите от миграцията държави в Европа

От Кристиан Костурков

Въвеждането на квоти за бежанците в различните държави от Европейския съюз е в интерес на България. Такова мнение изрази пред БТА евродепутатът Светослав Малинов. Според него мярката ще играе ролята на защита за страната ни при евентуални нови вълни имигранти от различни части на останалия свят. Малинов допълни и че всички български евродепутати са съгласни с позицията на Европейската комисия, че бежанците трябва да бъдат настанявани в различни държави членки на квотен принцип.

Формиране на квотите за всяка една страна членка ще бъде на базата на данните за процентите безработица, брутния вътрешен продукт, населението, територия и броя на приетите към момента бежанци, обясни Малинов. Окончателното определяне на броя мигранти, които ще може да приеме всяка една държава, както и размерът на финансовата помощ, която ще бъде получена от ЕК, ще станат ясни след преговори между правитеслвтата. В края на юни ще се проведе и среща на върха по тези въпроси.

България е една от 5-те най-засегнати от бежанските вълни през последните години държави, каза още Светослав Малинов.В момента най-многобройни у нас са сирийските граждани – 17 хил. души. Към края на октомври 2014 г. обаче те са били 10 хил. Към момента 4100 човека са били настанени в специалните центрове, а 5 162 са получили бежански статут.

Водещи

Най-четени