Китай ни помага в модернизирането на железниците 07.12 | 14:34

Експертна група от Китай ще проучи на място възможностите за съвместно производство на вагони и локомотиви в България при спазване на стандартите и технологичните изисквания на ЕС

От Силвия Стоядинова

Китай ще помага на страната ни в модернизирането на жп инфраструктурата и създаването на бърз високоскоростен транспорт.

Това стана ясно след подписването в Пекин на Mеморандум за сътрудничество в областта на жп транспорта между България и Китай от министъра на транспорта Александър Цветков и китайският министър на железниците Лиу Джъдзюн.

Документът бе парафиран преди откриването на Седмия световен конгрес за високоскоростни влакове.

Меморандумът очертава сътрудничеството с Китай за транзита през България по евроазиатските транспортни коридори, за модернизация на съществуващата жп инфраструктура, както и за проучване в областта на железопътните технологии и развитие на бърз и високоскоростен железопътен транспорт.

По време на проведената двустранна среща с министър Лиу е било договорено изпращането на експертна група от Китай, която да проучи на място възможностите за съвместно производство на вагони и локомотиви в България при спазване на стандартите и технологичните изисквания на ЕС.

Министър Цветков е провел и работна среща и с министъра на транспорта на Китай Ли Шенлин, с когото е договорил създаването на контактна експертна група, която да очертае сферите и конкретните теми на двустранното сътрудничество в областта на морския, речния и въздушния транспорт.

В рамките на визитата си в Китай министър Цветков предстои да се срещне с турския си колега Бинали Йълдъръм, както и да посети вагоностроителната компания CSR Corporation Limite, допълват от транспортното министерство.

Най-четени