Китай се прицели в инфраструктурата ни 10.09 | 09:22

Китай проявява интерес към изграждането на инфраструктура в България – пътна, по-специално железопътна и пристанищни комплекси, както и във високотехнологични производства

От Кремена Бедерева

Прагматизъм и равнопоставеност в отношенията е поискал премиерът на Китай Ли Къцян по време на срещата си с българския министър-председател Пламен Орешарски в китайския град Далиен, предаде БНР.

Китай проявява интерес към изграждането на инфраструктура в България – пътна, по-специално железопътна и пристанищни комплекси, както и във високотехнологични производства, каза премиерът Орешарски след срещата си с Ли Къцян, която се проведе в Далиен, на брега на Жълто море, където е и премиерската резиденция.

Ли Къцян е посъветвал България да намери своя модел за развитие, а самия премиер на България каза: "Няма да се правим на китайци."

Иначе страната ни е поискана догодина за домакин на форума "Млади шампиони", отправена е и покана Ли Къцян да посети България отново догодина.

Вероятността това да се случи е голяма, коментира Орешарски. За туризма по-специално ще се напише специална стратегия как да се привлекат повече китайски туристи у нас.

Интересът е към историческия и СПА туризма, с възможност да се посещава и Турция. Отново на дневен ред е и темата за пряка самолетна линия между Китай и България, а в края на този месец у нас идва китайска делегация, която ще договаря по-конкретно какви са възможностите да се инвестира в България.

А за страната ни Ли Къцян знае, че е страната на розовото масло, но обяснил, че родното производство е недостатъчно, за да задоволи нуждите на големия китайски пазар.

България ще кандидатства за домакин на Световния икономически форум, известен като "летния Давос", през следващата година, стана още ясно от думите на Пламен Орешарски след среща с китайския му колега. По традиция летният Давос се провежда в Китай, като последните му две издания са именно в Далиан.

Днес е откриването на форума, в който ще участва и Орешарски. "Аз съм единственият премиер от Източна Европа тук и колегата Ли отчете този факт", заяви премиерът.

"Кандидатурата на България е добра идея", отговорил министър-председателят Ли и допълнил, че така може да се подпомогне развитието на Централна и Източна Европа, което е един от акцентите на китайската икономическа политика.

По време на срещата не е обсъждан конфликтът в Сирия. Няма промяна в позицията на българското правителство, обяви премиерът.

Китайската страна проявява интерес към селскостопанската ни продукция, обяви още министърът на земеделието и храните Димитър Греков, цитиран от в. "Стандарт".

Той уточни, че вече изнасяме царевица, а се водят разговори и за експорт на гранули концентрирана люцерна, която е високоефективен фураж. Китайците искали и наше месо – агнешко, конско и телешко, както и българско сухо мляко.

Китайският пазар е необятен и ние не бихме могли да доставим необходимите количества, но въпреки това те се интересуват от българската продукция, обясни Димитър Греков.

Водещи

Най-четени