Клисарова отсече: Българските автори остават в програмата 26.03 | 20:22

Търси се решение как да се съчетаят балът и евроизборите

От Цанка Донкова

"Не може български автори да отпадат, защото това е нашата национална идентичност", Това заяви образователният министър Анелия Клисарова в ефира на TV7, по повод размествания в програмата по български език и литература.

"Българска история трябва да се учи, защото това е нашата гордост", категорична бе Клисарова.

Тя посочи, че тъй като тази година абитуриентските балове съвпадат с изборите за Европейски парламент, от МОН са изпратили писмо до ЦИК, за да се даде официално становище как ще се съчетаят събитията.

"Няма да позволим да развалим един от най-хубавите празници не само на абитуриентите, а и на техните родители и на всички ученици и учители", категорична бе тя.

Що се отнася до отпадането на ученици от училище Клисарова посочи, че броят на децата от 1 до 4 клас напуснали школата не е голям. Тя обясни, че процентът на деца отпаднали поради слаб успех е много малък.

"Най-много ученици напускат училище по социални причини”, уточни министърът. По думите ѝ в някои отдалечени райони родителите не мотивират много ученика защото самите те не са високо образовани. Тя припомни, че се разработва стратегия за отпадналите ученици съвместно с Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката и енергетиката. "Когато всички се обединим трябва да успеем да намалим този брой ученици, които отпадат", заяви тя.

Най-четени