Коалиция за България ще подкрепи само актуализацията на бюджета на НЗОК 17.07 | 11:32

Няма да гласува актуализация на Държавния бюджет

От iNews.bg

ПГ на Коалиция за България ще подкрепи само предложението на правителството за актуализация на бюджета на НЗОК с 225 млн. лева. Това съобщи след заседанието на групата председателят й Атанас Мерджанов.

"Министърът на финансите Петър Чобанов потвърди пред нас, че може да се приеме само закона за актуализация на бюджета на Здравната каса, без да се променя държавният бюджет", обясни зам.-председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова.

"Стоим на позиция - не пипаме държавния бюджет, не подкрепяме неговата актуализация", посочи тя. Нинова обясни, че чрез резервите от фискалния резерв, без да е необходима актуализация на държавния бюджет, могат да се осигурят необходимите 1,7 млрд. лева за обезпечаване на гарантираните от закона влогове до 100 хиляди евро.

"След разговори с Министерството на финансите и проверка на държавния бюджет се оказа, че няма нужда да увеличаваме държавния дълг с 1,7 млрд. лева, а ще използваме средствата, които са налични във фискалния резерв", каза Румен Гечев от БСП.

Той отбеляза, че сега резервът е 6 млрд. лева, а ГЕРБ са го оставили на 3,7 млрд. лева.

На въпрос дали като левицата не подкрепя промяна и на държавния бюджет не бламира собственото си правителство, Атанас Мерджанов отговори, че това не е бламиране на кабинета и отбеляза, че
след разговори с министъра на финансите и заседание на парламентарната група е изяснено, че не се налага актуализация на държавния бюджет.

Атанас Мерджанов посочи, че вчера на съвместното заседание на три парламентарни комисии относно актуализацията на бюджета на НЗОК и на държавния бюджет, представителите на ГЕРБ са упражнили ултимативен натиск за допълнително увеличение на предложените от Министерския съвет параметри.

"Коректно се съгласихме с необходимостта от актуализация на бюджета на НЗОК, но ние няма да се поддадем на никакъв натиск от страна на представителите на ГЕРБ", добави председателят на ПГ на Коалиция за България.

Водещи

Най-четени