Коварни британски консерватори планират нови ограничения за българите 23.01 | 11:19

Те искат рестрикции за нашенците при издаването на разрешително за работа

От Христина Рафаилова

В скоро време само най-смелите и инатливите българи и румънци ще успяват да оцеляват във Великобритания.

След като правителството на Острова даде заявки за редица рестрикции за източноевропейците, имигрантите може да останат без прехрана в Обединеното кралство.

Част от депутатите от Консервативната партия планирали нови ограничения за издаване на разрешително за работа за българите и румънците. Представителите възнамерявали да предложат рестрикциите, когато противоречивият закон за имиграцията влезе отново в парламента, информира Daily Express.

Те искали удължаване на рестрикциите за следващите 5 години за нашенците и съседите ни. Ограничението трябвало да влезе като поправка към закона за имиграцията. Поправката е дело на депутата Найджъл Милс.

Източници на медията твърдят, че премиерът Дейвид Камерън е успял да потуши бунта в собствената си политическа сила.

Въпреки това недоволството срещу закона в партийните редици продължава. "Мерките, предвидени в него, просто не са достатъчни", коментира представител на торите.

Ако законът бъде приет в сегашния вариант, нашенците няма да имат право в първите месеци от пристигането си да получават социални помощи. Също така текстът ще улесни депортацията на чужденци, нарушаващи закона.

Министрите бяха принудени да отложат внасянето на закона заради гнева на депутатите от задните банки, провокиран от имигрантската вълна.

Според изданието в момента министрите се опитвали да убедят Милс да подкрепи проекта в сегашния му вариант.

Правителството щяло да се опита да потуши бунта, като предложи следващата седмица по-строг контрол при присъединяването на нови държави членки в ЕС. Много от членовете на Консервативната партия обаче са решени да настояват за строги ограничения на свободното движение на европейски граждани, уточнява изданието.

Милс от своя страна коментира, че е готов да предложи поправката за рестрикциите. "Ние сме притеснени, че имиграцията от Европа е твърде висока и искаме да видим мерки за нейното ограничаване. Намаляването на притока на чужденци от България и Румъния е едно добро начало", коментира той.

Според друг източник депутати, лоялни към правителството, ще предложат друга поправка, която да гарантира ограничения за украинци и турци, в случай че двете страни влязат в евроблока.

Водещи

Най-четени