Ковачева: Разтревожени сме от зачестилите сигнали за бомби 13.12 | 13:27

Правосъдният министър ще се срещне с Цветан Цветанов, за да го информира за искането на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев да бъдат проверени системите за сигурност в съдебната система

От Филипа Тодева

При първа възможност ще се срещна с министър Цветан Цветанов, за да го информирам за искането на председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев да бъдат проверени системите за сигурност в съдебната система и да бъдат предприети конкретни действия. Това каза министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Тя подчерта, че вече се е обадила по телефона на министър Цветанов. По думите й съдебната охрана не може да се занимава с предотвратяването на сигналите за бомба.

"Ние също сме разтревожени от зачестилите сигнали", подчерта Ковачева.

Магистратите се доверяват на системата за сигурност в съдебните палати, но не може да не се направи щателна проверка след подаден сигнал за бомба, което е в компетентностите на МВР.

Ковачева смята, че всички, които влизат в съдебните палати, в това число и магистратите, се проверяват щателно. Тя подчерта, че дори е имало известно недоволство от страна на магистратите за тези проверки преди няколко месеца.

Насоката на сигналите е към сгради, в които има много хора, отбеляза Ковачева. Съдебните палати, моловете и училищата са именно такива.

Според председателя на ВКС Лазар Груев този синдром на напрежение се разраства. То трябва да спре, да спадне и органите, които отговарят, трябва да си влязат в компетенциите.

Той подчерта, че най-добре би било, ако бъдат намерени подателите на сигналите.   

Водещи