Кой кого успокоява? Европа – нас или ние – нея? 07.07 | 14:33

Стабилността на еврозоната е от първостепенно значение за България, заяви Борисов в разговор с Туск

От Филипа Тодева

За България стабилността на ЕС и на еврозоната е въпрос от първостепенно значение, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на телефонен разговор с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Късно снощи двамата са обсъдили развитието на ситуацията в Гърция след проведения референдум.

Премиерът Борисов изразил надежда, че европейските срещи на високо равнище ще дадат нова възможност за намиране на решение, което да бъде приемливо както за страните от еврозоната, така и за всички държави-членки на ЕС.

Министър-председателят отбелязал, че Гърция е непосредствен съсед и близък партньор на България в ЕС и за нас е важно тя да постигне икономическа и финансова стабилност.

Според премиера Борисов е необходимо всички страни да проявят отговорност, реализъм и да не се всява излишно смут в европейските лидери.

Председателят на Европейския съвет благодарил на министър-председателя Бойко Борисов за стабилността и подкрепата, която България оказва в региона.

От своя страна българският премиер обърнал внимание на политическата и финансовата стабилност в нашата страна и добави, че са взети всички необходими мерки, за да има сигурност на банковия сектор, независимо от развоя на събитията в Гърция.

Туск потвърдил напълно адекватните и предвидливи действия на българското правителство и апелира хората да не се поддават на спекулации по темата, допълват от правителствената пресслужба.

Водещи

Най-четени