Кой реди служебното правителство - Плевнелиев или Прокопиев? 07.03 | 09:58

Според лидера на РЗС кръгът на Прокопиев ще управлява. Имало очевидна връзка между президента и олигарха

От Кремена Бедерева

"Целта на Иво Прокопиев е да се предизвика хиперинфлация в страната и така да се стопят неговите огромни дългове от около половин милиард лева".

Това заяви в ефира на TV7 лидерът на РЗС Яне Янев. За връзка между президента Росен Плевнелиев и олигарха Иво Прокопиев и Алексей Петров, която е повече от ясна, обяви и самият водещ Николай Бареков.

Ако се разровим в миналото, тази връзка изпъква от една немска фирма, в която Плевнелиев е бил съдружник с Иво Прокопиев. Въпросът е доколко Росен Плевнелиев се е облагодетелствал, добави водещият.

Той призова президента да излезе открито пред обществото и да обясни отношенията си с кръга на Прокопиев. Бареков посочи, че в медиите на олигарха вече правят защитна кампания на президента и нападат всички, които се обявяват срещу предприети от него действия.

Лидерът на РЗС Яне Янев пък коментира слуховете, че служебният премиер ще бъде Саша Безуханова - мениджър на високотехнологична компания. Според Янев изборът й е договорен и потвърждава тезата, че кръгът на Прокопиев ще управлява служебното правителство. "Това правителствено в момента не го реди Плевнелиев, а Иво Прокопиев", категоричен е Янев.

"Нека да се опомни нашият народ и да разбере, че не трябва да е маша в ръцете на групировки".

Служебният кабинет трябва само да се съсредоточи върху провеждане на честни избори, а не да се назначават толкова много вицепремиери и министри, които няма да свършат нищо за краткото време на това временно правителство, категоричен е Янев.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов президентът Росен Плевнелиев не е в състояние да състави служебно правителство и умишлено бави този ход. Досега трябваше да е извадил поне пет имена на министри, заяви Каракачанов.
Всички партии трябваше да върнат мандата за един ден, веднага да заработи служебен кабинет и да се направи пълна ревизия на досегашното управление, допълни лидерът на ВМРО.

Каракачанов предвижда, че следващият, на който ще се поиска оставката, е именно президентът и нарече  Плевнелиев "поредната кадрова грешка на ГЕРБ”.

Красимир Каракачанов поиска служебният кабинет да направи ревизия на състоянието на държавата и до два месеца да изнесе пред обществото резултатите от тази проверка, ако иска хората да имат доверие в институцията. Вместо това, президентът бави назначаването на кабинета и вероятно ще обяви имената на министрите в последния момент.

От своя страна пък водещият Бареков предложи премиер да си стане Иво Прокопиев със заместник Трайчо Трайков и Симеон Дянков и да се приключи с играта на президента. Той коментира, че прекалено много зависимости витаят около държавния глава и това трябва да бъде обект на разследване. 

Не е тайна и че съпругата на президента Плевнелиев - Юлияна Плевнелиева повече от 7 години е на заплата в "Икономедиа”, а най-добрата й приятелка е съпругата на Прокопиев - Галя, която оглавяваше икономическия седмичник "Капитал”.

Въпреки че семейство Прокопиеви изнесоха бизнеса си от България и заживяха в Сингапур през 2010 г., връзката между двете не е прекъснала и за миг. Свързва ги общата им съдба на многодетни майки – Юлияна има три деца, а Галя – четири, и страстта им по пътешествията и пътеписите.

Юлиaна Плевнелиева пък щяла да избира служебния кабинет, твърдят близки от обкръжението й. Първата дама има толкова силно влияние върху съпруга си Росен Плевнелиев, че той я слуша за всичко и се допитва до нея и по професионалните си въпроси. Неслучайно първата дама е определяна като президентът в сянка, тъй като тя дърпа конците на мъжа си. Хората, които познават Юлиaна Плевнелиева твърдят, че Росен Плевнелиев й се доверявал за всичко, писа "Всеки ден”.

Интересно е да отбележим, че Юлияна е само на 23 години, когато среща Росен Плевнелиев. Тогава тя е новоизлюпена юристка от Нов български университет, а той – женен за съпругата си Вероника. Юлияна го развежда с лекота и го дарява с три деца. Започва работа при семейния им приятел Иво Прокопиев в "Икономедиа”.

Днес Юлияна Плевнелиева притежава имоти и тлъста банкова сметка – 7 къщи и 12 млн. лв. в банката. Първата дама има вили в Черноморец, село Баня, Разложко и дори на Халкидики. Семейството живее в луксозния комплекс "Резиденшъл парк” в къща за чудо и приказ. Заради тази къща президентът отказа да се нанесе в "Бояна”.

Росен Плевнелиев прехвърля повечето си имоти и пари на името на съпругата си, преди да влезе в политиката. Семейната компания "Плевнелиев консулт” става "Ателадиа консулт”, а Юлияна Плевнелиева става собственик и управител.

Водещи

Най-четени