Кой ще каже „Не на бежанците!“ в Европа? 08.06 | 15:58

Много страни няма да приемат предложенията за квотната система

От Филипа Тодева

Много страни в Европа няма да се съгласят с предложенията на Европейската комисия за въвеждането на квоти за разпределение на бежанците, пише EurActiv.

Италианският премиер Матео Ренци, че Комисията изпитва трудности с лобирането. На 27 май тя представи подробен план за разпределението на 40 000 бежанци от Италия и Гърция в други страни от ЕС, както и разселване на други 20 000 чужденци.

Схемата обаче трябва да бъде одобрена от Европейския съвет с квалифицирано мнозинство след консултация с Европейския парламент. EurActiv твърди, че ще бъде отхвърлена. За корекции в плана на 1 юни призоваха Германия и Франция. В същото време шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер даде да се разбере, че комисията няма да отстъпи от предложението, в съзвучие с призивите за солидарност на италианския външен министър Паоло Джентилони. Италия е страната, в която влязоха 2/3 от незаконните имигранти и трета страна дестинация след Швеция и Германия.

Предложението на ЕК предвижда страните да приемат емигранти спряно техния икономически показател, процента на безработицата и на населението. Ще се използва индекс, в който четири фактора оказват влияние: 40% за броя на населението, 40% за икономическия растеж, 10% за безработицата, 10% въз основа на предишната ситуация с лица, търсещи убежище.

На пръв поглед Франция сякаш прави обратен завой в политиката си по отношение на миграцията. Но това може да се определи и като политическа маневра, тъй като правителството търпи остри критики относно неглижирането на проблема с имиграцията. Затова сега Франция ще иска промяна в квотите с мотива, че тя е вече е дала убежище на бежанци. Франция иска да защити своя суверенитет, като си избере кой да бъде политически бежанец и кой не.

Германия от друга страна даде сигнал, че одобрява общата рамка на споразумението за квотите, но също така призова за корекции, а именно – да се вземе повече предвид броя на вече приетите в страните дестинации чужденци. Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер призова например в квотната система да бъдат включени само онези чужденци, които имат реална перспектива за постоянна интеграция в ЕС. За другите според него – трябва да се приложи механизма на споразумението "Дъблин 2" - връщане в първата приемна страна. И ако резултатът и от това е отрицателен, с "помощта на ЕС" чужденците ще се приберат по родните си места.

Квотите категорично бяха отхвърлени от Испания, която се опитва постоянно да контролира потока емигранти от автономните градове в Северна Африка Мелиля, Сеута и Канарски острови.

Полша пък иска да приема само християни. Премиерът Ева Копац заяви, че страната ѝ ще се противопостави на всякакъв вид задължителна квотна система и каза, че би подкрепила предложение за прием на бежанци на доброволен принцип. На това мнение е и Словакия. Полша би приела не повече от 60 семейства от Сирия, при изричното условие, че са християни. В страната има силни анти-мюсюлмански настроения и националисти се опитват да убедят населението, че приемайки бежанци с ислямска религия, ще приемат терористи.

Прага пък иска сама да си реши. Премиерът на Чехия Бохуслав Соботка смята, че държавата сама трябва да реши колко бежанци да приеме, защото това е в защита на нейния суверенитет.

България пък се чувства пренебрегната от ЕК, коментира изданието. Страната се бореше сама с огромните потоци чужденци от Сирия. Но от квотната система, лансирана от ЕК, ще се възползват само Италия и Гърция. И вместо други страни да споделят тежестта, България ще трябва да поеме още 672 имигранти.

"България още не е изявила недоволство публично, но едва ли ще гласува в подкрепа за предложението на комисията в сегашния му вид", коментира още изданието.

От друга страна обаче съседна Румъния симпатизира на предложението.

Водещи

Най-четени