Коларова иска 40 млн. лв. за средищните училища 06.11 | 18:26

Парите са предназначени за осигуряване на целодневна форма на обучение

От Филипа Тодева

Министерството на образованието е предложило в проекта на бюджет за 2015 г. да бъдат заложени 40 млн. лв за целодневна организация на учебния ден в средищните училища. Това обяви служебният просветен министър Румяна Коларова, предаде БТА.

Средствата предвиждат продължаване на проектите "Успех" и "Подобряване на качеството на образованието в средищните училища, чрез въвеждане на целодневна организация на учебния процес".

Коларова посочи, че двата проекта са най-големите в системата на образованието с най-голям брой преки и косвени бенифициенти и с безспорно положителни резултати върху системата за училищното образование.

"Това е последната учебна година, за която е налице възможност да бъде финансирана по ОП "Развитие начовешките ресурси", отбеляза министърът.

Според нея не е толкова оптимистична ситуацията с другия проект за средищните училища, въпреки че срокът му също е бил увеличен до юли 2015 г. По него обаче не са осигурени средства за осемте допълнителни месеца, каза министърът. Коларова посочи, че необходимите средства възлизат на около 36 млн. лв, от които 9 млн. лв за 2014 г. и 27 млн. лв. за 2015 г. Освен поисканите от бюджета 40 млн. лв, в министерството са направи анализ на очакваните икономии от други операции, финансирани по трета приоритетна ос на оперативната програма и са предложили на комитета за наблюдение да бъдат увеличени средствата на проекта "Средищни училища" с 10 млн. лв.

Увеличението беше одобрено, като заедно с очакваните икономии по самия проект, то ще позволи да бъдат обезпечени разходите до месец януари 2015 г. включително, каза министърът.

Водещи

Най-четени