Коледните празници са работното време за крадците 16.12 | 09:15

Зачестяват набезите по зимните курорти

От Цанка Донкова

Коледните празници наближават и всички се настройват за почивка. Е, може би почти всички. За крадците, специализирани в разбиването на апартаменти сега започва работния сезон.

Повечето от тях обаче явно са се изнесли по зимните ни курорти за празниците. Апашите са се насочили предимно към големите планински селища като Боровец, Банско и Пампорово, където през снежните месеци почиват стотици хиляди туристи, а за коледните и новогодишните празници хотелите са препълнени, съобщава в. "Монитор".

Именно заради опасността от зачестяване на обирите от вътрешното ведомство вече командироват повече полицаи в тези места. Очаква се през седмицата от МВР да съобщят още конкретни мерки срещу крадците.

Крадците действат в групи от по двама. Практиката им е да наемат малък апартамент, по възможност по-евтин в града, който са набелязали. През първите дни проучват. Те обикалят по-скъпите хотели. Много от апашите дори предпочитат да установяват контакт и с някой служител на хотела. Това са предимно по-млади сезонни работници, които не биха отказали да изкарат някой лев допълнително.

"Информацията за стая, в която е отседнал някой по-заможен клиент, струва между 50 и 100 лева, в зависимост от стойността на удара, който по-късно ще направят”, обясняват разследващи.

Веднъж набелязана жертвата, крадците проучват навиците ѝ и планират кога точно да направят удара. В избрания момент един от крадците започва да се интересува от цените на стаите и услугите на хотела, а другият в това време се насочва към стаята.

"Носят туристически сакове, в които е скрито оборудването им. Някои използват магнитни карти от бензиностанции, с които в някои хотели безпроблемно се влиза, все едно си с оригинална. Други пък действат направо със сериозната техника – щанга или меча лапа, с която разбиват ключалката на вратата”, обясняват още запознати.

Целта на обирджиите са главно пари в брой и златни накити. Ето защо докато са в стаята нищо друго не се докосва. Още повече че предмети като лаптопи, телефони и друга техника е лесно проследимо, а и не носи голяма печалба.

Последният случай на разбит апартамент, регистриран от полицията, е в Банско. Там крадците претършували две стаи. От едната са взели 50 евро и два сребърни дамски накита, а от другата – около 220 евро и бижута.

"Подобна група от двама човека спокойно може да си докара до 5 хил. лева седмично. Парите обаче не се държат у тях, за да не "изгорят”, ако ги хванат. На няколко дни те се прибират в родните си места, където ги крият или се отчитат на шефовете си”, разясниха разследващи.