Колко бежанци ще приеме България съгласно споразумението на ЕС 23.09 | 10:20

Половината от 120-те хил. мигранти ще дойдат от Италия и Гърция

От iNews.bg

България ще приеме още 852-ма бежанци, съгласно споразумението на страните от ЕС за разпределяне на 120 000 мигранти, съобщи БГНЕС.

С тях общият брой на разселените в България би следвало да достигне 1352-ма души.

При гласуването на извънредния Съвет на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел България подкрепи предложението, "против" са гласували Румъния, Словакия, Унгария и Чехия. Финландия е гласувала "въздържал се".

Решението ще влезе в сила с обнародването му в официалния вестник на ЕС.

Половината от 120-те хил. мигранти ще дойдат от Италия и Гърция. От Италия ще бъдат разселени 15 600 души, а от Гърция - 50 400.

Решението на вътрешните министри за разпределяне на 120 хиляди имигранти, намерили убежище в Италия и Гърция, не се хареса на няколко източноевропейски държави.

Милош Земан, заяви че решението на ЕС е грешка. Против задължителни квоти гласуваха министрите от Унгария, Румъния и Словакия. Латвийският министър подкрепи споразумението, но броени часове по-късно стотици негови сънародници изразиха възмущението си по улиците на Рига.

Словашкият премиер Роберт Фицо, чиято страна трябва да приеме на първо време 800 души, бе най-краен в реакцията си. Той заяви, че няма да се съобрази с "диктата" от Брюксел, и заплаши, че ще "блокира" днешната среща на правителствените ръководители.

 

 

 

Водещи

Най-четени