Колко опасни могат да бъдат зеленчуците? 07.04 | 20:00

В норма ли е количеството на нитратите в краставиците и доматите?

От Цанка Донкова

Пролетта настъпи, а с нея все по-често предпочитаме да имаме на трапезата салата от пресни зеленчуци. Но макар че доматите, краставиците и марулята са сред любимите на българина, все пак си задаваме въпросът, дали вместо да са полезни, всъщност зеленчуците не са вредни.

Всеки ден в лабораторията към Държавното агенция по безопасност на храните пристигат проби на зеленчуци от цялата страна. Изследването за наличие на нитрати е готово за едно денонощие. Макар повечето анализи да са отрицателни, клиентите по пазарите не вярват в тяхната автентичност, съобщава TV7.

Самите лаборанти поясняват, че през зимата се допуска по-голямо допустимо количество нитрати, отколкото напролет. Причината е, че през зимата зеленчуците се отглеждат в оранжерии, където се налага да се торят повече. По същата причина младите зеленчуци, които вече заливат пазарите може да съдържат по-голямо количество нитрати.

По обобщени данни на Държавната агенция по безопасност на храните, засега всички проверени продукти са в нормата. Диетолозите пък припомнят докъде може да стигне опасността, ако се превиши консумацията на нитрати.

Отравяне на организма, анемия, спад на имунната система и рак - това могат да ни причинят нитратите. Макар външния вид да продава, то в случая с плодовете и зеленчуците е точно обратното. По тази причина, за да се опазим сами може да спазваме няколко универсални съвета. Например като избираме по-малки и по-криви екземпляри. Лъскавите и големи плодове е по-добре да оставим в магазина. Универсално правило на производителите е, че всичко, което идва от природата е под 50 милиграма. След като вече купим зеленчуци, може да се подсигурим още веднъж. Всичко, което се слага на масата, трябва да е добре почистено и измито. Престоялите зеленчуци е добре да се изхвърлят.

Краставиците и тиквичките имат най-много отрови в обелките и близо до дръжките. Жълтите петна по марулята, много едрите моркови и червено цвекло също са сигнал за нитрати. Ако обаче вече сме ги купили, решението е едно – да ги накиснем добре преди консумация и да ги овкусим със сок от лимон, който да извлече част от отровата. Трябва да се припомни още, че зеленчуците съдържат повече нитрати, докато плодовете имат минимални количества от опасните вещества, защото растат по-далеч от почвата.

Водещи

Най-четени