Корнелия Нинова и Румен Овчаров били част от енергийната мафия 01.02 | 09:59

Янев вади на светло разсекретени документи

От Филипа Тодева

Лидерът на РЗС Яне Янев обвини депутатите от Коалиция за България Корнелия Нинова и Румен Овчаров, че са част от енергийната мафия.

"Политици от предходното правителство умишлено са потъпквали следствени действия и са упражнявали натиск върху работата на прокуратурата във връзка със системни преводи на суми в особено големи размери, придобити от престъпна дейност в енергийната сфера", твърди той пред bTV.

Янев покани всички медии пред секретната секция на НС в понеделник от 11 часа, където публично ще бъдат извадени досегашните секретни документи на парламента, които са разсекретени.

Като доказателство за твърденията той зачете доклади на прокурори до шефа им по онова време Борис Велчев. В тях, например, тогавашният шеф на следствието Ангел Александров пише, че е бил подложен на грубо отношение и въпроси от страна на Овчаров, който го питал "твоите служители все още разследват моя приятел Красимир Георгиев". Този скандал обаче не е новост и отмина преди години, когато през 2007-ма  беше част от медийното внимание.

От документите става ясно, че срещите между Овчаров и Александров са се осъществили с посредничеството на оръжейния търговец Николай Гигов.

Според друг разсекретен документ излишни посредници прибирали големи печалби от разпределението на електроенергията у нас. Така например умишлен договор с швейцарска фирма за 316, 7 млн. лева ощетила българската хазна с над 90 млн. И тази далавера била разследвана, но следствието - смачкано, твърди лидерът на РЗС.

Действително след едногодишно разследване прокуратурата не повдигна никакви обвинения срещу замесените в аферата.

Водещи

Най-четени