Костов: Монополистът свали цената на горивата от страх 02.03 | 13:11

Злоупотребата с господстващо положение "изяжда" работни места

От Деляна Петкова

Факт е, че след моето остро изказване "Лукойл" свали цените на дизела и то "драматично". Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на "Синята коалиция" Иван Костов в ефира на "Нова Телевизия". Неговият коментар е по повод репликите между него и петролната компания, разменени от трибуната на Народното събрание и чрез писмо до обществеността.

"Лукойл" нарече изявленията на Костов политически рекет, но според депутатът само десните партии в момента мислят за доброто на домакинството. Той допълни още, че неговото изказване е имало ефект, но не той е трябвало да го прави, а премиерът Бойко Борисов.

В своето изказване от парламентарната трибуна Костов заяви, че заради "Лукойл" цените на дизела у нас са по-високи отколкото във Франция. Компанията на свой ред отговори със справка в Европейския енергиен портал, че това не е така.

В ефира на "Нова телевизия" обаче Костов обясни, че се е позовал на данни, обявени по "Българската национална телевизия" (БНТ). Той обаче коментира, че е погледнал енергийния портал и е видял, че цената на дизела в поне дузина държави от Европа е по-ниска отколкото у нас. "А България е най-бедна, с най-нисък стандарт, с най-ниска работна заплата", заяви още съпредседателят на "Синята коалиция".

Това е факт, не е рекет, допълни още Костов. При най-ниска работна заплата, съответно най-ниско заплатени работници, които произвеждат горива, се оказва, че те са по-скъпи отколкото в дузина европейски държави. Използва се петрол, който може да бъде преработен само в Бургас, т.е липсва конкуренцията на свободния пазар, допълни още Костов, разкривайки своите аргументи защо смята, че цените у нас не са справедливи.

"Бургас Нефтохим" беше приватизиран преди 12 години, т.е по време на управлението на Иван Костов, и правилата, по които работим са същите, заявиха още от компанията в своето писмо. Това не е вярно, отрече обаче политикът. Правилата зависят от Закона за защита на конкуренцията, който беше променен. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), създадена по този закон, е "академична" и не се занимава с "войни и не пази пазара", коментира още той.

"Злоупотребите с господстващо положение откакто е дошла партия ГЕРБ на власт са навсякъде", смята Иван Костов. Той допълни, че в законодателството е променена дефиницията за злоупотреба с господстващо положение и именно поради това е станала възможността за възникването на подобни ситуации.

Според него злоупотребите с господстващо положение е не само по отношение на горивата, но и във всички останали сектори. "Колкото повече злоупотреби има с господстващо положение, това изяжда работни места, унищожава заетост и доходите на хората. Прибира пари от пазара", заяви Костов.

Водещи

Най-четени