Край на допълнителните възнаграждения 07.03 | 13:48

Борисов пък не е знаел за раздаването на бонусите

От Кремена Бедерева

Предприемат се действия за спиране на допълнителните възнаграждения за министри, членовете на техните кабинети, областните управители и заместниците им, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.

Правителството прие решение за предприемане на мерки за промени в законодателството, които да отменят възможностите за изплащане на възнаграждения на министри и областни управители, техните заместници, началниците на политически кабинети и парламентарни секретари за участието им като представители на държавата в съвети, комитети, комисии, работни или експертни групи, органи на управление или контрол на фондове, сметки и др. подобни, които не са юридически лица.

Целта е да се отговори на обществените изисквания за повече публичност, прозрачност и ефикасност в дейността на публичния сектор.

Същевременно премиерът Бойко Борисов заяви, че не е знаел за раздаването на допълнителни бонуси, предаде Агенция "Фокус”.

"Не, ако съм знаел, нямаше да им дам. Ако аз съм знаел, ако преди три-четири месеца, когато им напомних да внимават, не бяха го направили, те нямаше да бъдат унизени по този начин, да вървят по банките, да внасят пари и да събират от приятели, за да могат да ги върнат. Няма друг, който да може да накара министри, заместник-министри, парламентарни секретари, областни управители, да отиват да връщат законно взети пари", заяви Борисов.

Премиерът каза, че Нели Нешева е освободена от поста управител на НЗОК заради изказванията и реакцията й в първия ден, не защото е взела бонус.

Според премиера – връщането на парите възстановява абсолютно чувството за справедливост. Борисов заяви, че администрацията има право да бъде стимулирана, защото работи и усвояемостта на фондовете е увеличена над 20 пъти.

Една част от хората в политическите кабинети са си дали брутните суми, така че един вид е малко наддадено над това, което е трябвало да върнат. Но понеже вече е в сметката, няма начин ние да го връщаме. Като цяло са дадени нетни суми, така че не би трябвало да има проблем с данъци или социални осигуровки, каза министърът на финансите Симеон Дянков.

Съществената част от реформата, отнасяща се до заплащането на държавните служители, ще бъде осъществена след приемането от Народното събрание на внесения от Министерския съвет през ноември м. г. законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния служител и свързаните с него закони, допълват още от МС.

В същото време, извън обсега на предложените досега реформи остават получаваните възнаграждения за участие в съвети, комитети, комисии, работни или експертни групи, органи на управление или контрол на фондове, сметки и други подобни, които не са юридически лица.

Получаването на тези възнаграждения е предвидено изрично или е допуснато по силата на специални закони и/или подзаконови нормативни актове. Днешното решение предвижда те да спрат да бъдат изплащани в периода до влизането в сила на съответните нормативни промени.

Очаква се тези мерки да имат допълнителен ефект и заедно с предложените вече от МС промени в Закона за държавния служител и в други закони да допринесат за въвеждането на един по-прозрачен и по-ефикасен модел на възнаграждения в публичния сектор.

Водещи

Най-четени