Край на операция "Горещо лято” за прочистване от боеприпаси от Челопечене 25.07 | 12:23

САЩ са инвестирали близо 3,5 млн. долара за прочистването на терена

От Кремена Бедерева

Боеприпасите в България се съхраняват на високо ниво. Това каза зам.-министърът на отбраната Валентин Радев, на въпрос колко добре се съхраняват боеприпасите в Българската армия във войскови район 2138 – Челопечене по повод края на прочистването на района, предаде Агенция "Фокус”.

Валентин Радев обяви успешния край на операция "Горещо лято” за прочистване от боеприпаси на района на поделението в Челопечене. Той се извини на местните власти за предизвиканите неудобства.

САЩ е инвестирал близо 3,5 милиона долара за прочистването на терена, каза посланикът на САЩ Джеймс Уорлик. България и Америка са добри партньори и приятели, както за случая в Бургас, така и в Афганистан.

Тази операция също е свидетелство за добрите взаимоотношения между двете страни. Уорлик посочи, че се надява на това място в бъдеще да бъде направен парк, в който да играят деца.

Зам.-министърът цитира оценката на американска агенция, която се занимава с опасността при съхранението на боеприпаси. "Два пъти ни помогнаха тази година, надявам се и трети път да ни помогнат”, каза Радев. Миналата година октомври дойдоха и одитираха нашите военни складове – там, където съхраняваме въоръжените боеприпаси. Това лято дойдоха втори път и одитираха други складове – това са най-големите хранилища на Българската армия. Надявам се, да дойдат и октомври и да ни помагат още един път, да погледнат складовете на Военноморските сили и Военновъздушните сили, каза Радев.

"Това го правим, не защото имаме някакви глобални съмнения, а само за повишаване на сигурността. Много е важен страничният поглед. Тяхната оценка беше, че много добре се съхраняват боеприпасите. Имаме забележки, свързани реституция, близки терени, които се залесяват близко до оградата на поделения, опасности от пожар и т.н. Искат да ни доближат до техните стандарти с оптиката и да бъдат записвани нонстоп 24 часа всичко, каквото се случва в складовете, което все още не можем да си позволим финансово”, посочи още зам.-министърът.

"Казвам това, във връзка със случилото се в Бургас, за да се знае какво прави политическото ръководство на армията за съхранението и опазването на боеприпасите, където има взривни вещества, където има средства за иницииране, защото ако някой реши да прави терористичен акт, му трябват две неща – взривно вещество и нещо, което да го инициира. Взривните вещества дори могат да се вземат от аптеката, но онова нещо, с което ще се предизвика взривът – иницииращото устройство или взривателя – ние трябва да го приберем, така че да няма достъп до него. Това трябва да бъде по най-надеждния начин прибрано”, каза още зам.-министър Радев.

Най-четени