Край на слънчевите дни - зимата се завръща 27.02 | 07:01

Зимата ще се завърне със сняг, очакват метеоролозите

От Кремена Бедерева

През следващото денонощие зимата в много райони от страната ще се завърне. Времето ще бъде облачно. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за Агенция "Фокус” дежурният синоптик Анастасия Стойчева.

Атмосферното налягане ще е по-ниско от средното за месеца, ще се повишава. През нощта в Южна България ще завали слаб дъжд, който към полунощ, с понижението на температурите ще започне да преминава в сняг.

Вятърът временно ще отслабне, ориентирайки се от северната четвърт, отново ще се усили. През деня превалявания от сняг ще има в Южна България и районите около Стара планина - Подбалканските котловини и Предбалкана; в Горнотракийската низина ще вали мокър сняг или дъжд и сняг.

По-съществени ще са валежите в Рило-Родопската област и югоизточните райони. Привечер от северозапад облачността ще се разкъса. Минималните температури ще са между минус 3 и 2°. Максимални - между 1 и 6°, но до вечерта в почти цялата страна ще са вече отрицателни.

В София през нощта ще завали дъжд, който ще премине в сняг и сутринта ще образува нова тънка снежна покривка. Минимална температура - около минус 1°, максимална - около 1°.

По Черноморието ще се усили север-североизточният вятър, което ще усили и вълнението до 2-3 бала. Облачно, главно по южното крайбрежие с превалявания от дъжд, който по-късно през деня ще се примесва със сняг. Максималните температури ще са до 4-5°, температурата на морската вода е 3-4°.

Над планините времето ще е облачно, мъгливо и ще вали сняг. Ще е доста ветровито - със силен и бурен вятър от северната четвърт. Ще застудее и температурите ще са без дневен ход - максималната на 1200 метра - около минус 3°, на 2000 метра - около минус 10°.

Във вторник и сряда ще е студено: минималните температури ще са между минус 8 и минус 3, а максималните между минус 2 и 3°. На отделни места ще превали слаб сняг. По-значителни разкъсвания и намаления на облачността ще има над Западна България.

Ще духа слаб, в Източна България до умерен северен (в сряда северозападен) вятър. На 1-ви март температурите ще се повишат с 2-3 градуса. Ще има разкъсана облачност. Вятърът ще отслабне.

Водещи

Най-четени