Красимир Вълчев: Възпитателната функция е част образованието 19.11 | 13:13

Той участва в конференция на тема „Ценности и образование“

От iNews

Съвместно с учители, експерти и социални партньори разработихме проект на Национална стратегия за възпитание на учениците. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който участва в конференция на тема "Ценности и образование", предаде репортер на БГНЕС.

"Възпитателната функция винаги е била неизменна част от образованието и в момента образователните институции осъществяват такава функция. Но в същото време не сме дефинирали периметъра на тази възпитателна функция и това се опитваме да провокираме с тази стратегия", заяви Вълчев.

"На този етап сме предвидили 1,5 милиона лева за стипендии на учениците от дуалната форма на обучение за следващата година. Предвиждаме да ги увеличаваме, но учениците не са толкова много", каза още просветният министър. 

Предстои да започне и проект по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" ДОМИНО 2, като ще се създадат допълнителни условия за разширяване на дуалната форма на обучение. По думите на Вълчев добрата новина е, че се увеличават учениците, паралелките и работодателите, включени в дуалната форма на обучение. 

"Дуалната форма на обучение е възможност да върнем част от позагубената репутация на професионалното образование", коментира министър Вълчев. Той заяви, че днес пазарът на труда показва, че позициите, които изискват професионално образование и професионално техническо образование, ще са с най-висок ръст на доходите и с най-голямо търсене. 

Министърът участва в конференцията заедно с представители на синдикатите, депутати, университетски преподаватели и учители. Разглеждат се образователните политики за определянето на параметрите на възпитателната работа.

Водещи

Най-четени