Кресненското дефиле гори, пожарът обхвана 7000 декара 25.08 | 11:40

Две села са застрашени от огненото бедствие, хората са евакуирани

От iNews.bg

Продължава битката с огромния пожар в Кресненското дефиле. Цяла нощ огнеборци, военни и доброволци бяха на място в опит да спрат разпространението на огъня. Огънят тръгна вчера от района на село Мечкул, предаде bTV. Силният вятър затруднява борбата с огнената стихия. Всички жители на с. Ощава са евакуирани.

Около 7000 декара смесена гора вече е обхванал пожарът, който гори от вчера над Кресненското дефиле, в района на държавните горски стопанства в Симитли и Кресна. Това съобщиха от Югозападното държавно предприятие, предаде Фокус.

Две села са застрашени от огнената стихия, хората са евакуирани. Огънят изпепели няколко изоставени къщи в Ощава.

От тях над 5000 декара са иглолистните култури, които са напълно унищожени, тъй като огънят е върхов. На помощ на пожарникарите са мобилизирани над 450 души, от които 160 служители на ЮЗДП, 60 – от РДГ Благоевград, военни, доброволци.

На място е почти цялата налична техника, която предприятието закупи: високопроходими специализирани автомобили и булдозери за прокарване на полоси.

1966372

Това е най-големият пожар на територията на ЮЗДП, който беше засечен от Центъра за управление и контрол на пожарната обстановка на ЮЗДП около 14.00 часа на 24 август. 

Заради близостта на пожара с електропровод е спряно подаването на ток към няколко села.

От началото на годината до момента са регистрирани 114 горски огнени инцидента, като засегнатата площ е близо 5200 декара. В над 80% от случаите ранното известяване и бързата реакция на горските екипи и на противопожарните служби са предотвратили разрастването им и нанасянето на големи щети на природата.


Водещи

Най-четени