Криза с боклука и бедствено положение грози цели 9 общини 28.12 | 18:02

Старите депа не отговарят на евростандартите и до Нова година ще бъдат затворени, категорични са от екоинспекциите

От iNews.bg

Криза с отпадъците се очертава съвсем скоро в няколко общини у нас. Всички общински сметища, които не отговарят на изискванията на Европейския съюз, трябва да бъдат закрити до Нова година. Предвид това задължение обаче 9 кметства са на път да обявят бедствено положение, предаде бТВ. Вече се разбра за проблема в Пазарджик. Депата за отпадъци в Благоевград, Кочериново, Рила, Бобошево и Симитли обаче също ще трябва да затворят. Боклукът трябва да се извозва до сметищата в Разлог и Сандански. На практика обаче това се оказва невъзможно.

От екоинспекцията са категорични, че отсрочка няма да бъде дадена. "Компромиси не могат да се направят, тъй като ние вече имаме една осъдителна присъда от Европейския съд”, категоричен е Ангел Георгиев, директор на РИОСВ – Благоевград. Там модерно депо ще бъде изградено следващата година.

Повече от 30 г. община Пазарджик изхвърля отпадъците си тук и създава планина от боклуци. След дългогодишно чакане е изградено депо за отпадъци по стандарт. Проблем обаче продължава да има. Заради обжалване на избора на оператор, новото сметище няма право да работи към момента, а съседните общини, които трябва да докарват боклуците си в Пазарджик, се притесняват. "Ще успеем да поемем 2 дни. След това, ако не се случи, ще преминем към бедствено положение”, каза кметът на Пещера Николай Зайчев.

Оказва се, че на старото сметище има местни жители, които не си го дават. Сметището в Пазарджик се е превърнало в малък град, в който живеят повече от 200 души. Те са там от 20 г. и разтоварването на боклука е най-важният момент за тях. Казват, че са доволни от сметището и си изкарват прехраната от него. Заплашват, че, ако го затворят, ще започнат да крадат.

"Няма да бъде лесно, това е една огромна трудност за общината, с нашата техника не можем да се справим, най-вероятно ще потърсим да наемем подходяща техника, разбира се това е свързано с финансово натоварване на общината”, заяви кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Автомобилите са пригодени да събират отпадъци, а не да ги транспортират на разстояние от 50 или 60 км., обясни Васил Бачев от общинската фирма по чистота.

Водещи

Най-четени