Кристиан Вигенин: Очаква ни прогрес в следващите месеци 23.01 | 10:03

Недопустимо е страната ни да се сравнява с Румъния, смята външният ни министър

От Теодора Кокаланова

"Няма как да се депресирам. Ние добре знаем какво е свършено и какво не е", коментира министърът на външните работи Кристиан Вигенин относно евродоклада на Европейската комисия в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.

"Като цяло не беше свършено кой знае какво през последните месеци от управлението на ГЕРБ", отсече Вигенин. "Моята лична оценка, виждайки как функционира сегашното правителство, е, че ни очаква прогрес в следващите месеци."

"За разлика от красивите думи при другите правителства в началото, които впоследствие тръгнаха в другата посока, ние имаме шанса да направим обратното", каза Вигенин.

Според него проблемът е в работата на институциите, тъй като страната ни все още назначава съмнителни кадри на важни позиции.

"Напредъкът на България не се оценява от посланици, а от Европейската комисия. Недопустимо е страната ни да се сравнява с Румъния", допълни външният министър.

Относно безредиците в Украйна той изрази твърда позиция: "Призовавам украинското правителство да гарантира правата на гражданите и да протестира, особено след последните убийства в Украйна."

"Не мога да подозирам. Нямам съмнение някой да подозира моята дейност", каза Вигенин по повод притеснението на министрите относно следенето и подслушването на техните разговори.

Най-четени