Крумовград иска гаранции за здравето при добив на злато 22.07 | 20:32

Концесията за разработване на находището "Хан Крум" е за 30 години

От Петя Михайлова

Общината в Крумовград поиска гаранции за околната среда и здравето на хората преди да реши дали да се добива злато от местността "Ада тепе", съобщи БНР.

Администрацията даде едномесечен срок на фирмата, която иска да разработва находището, да отговори на поставените от населението въпроси. Това стана ясно по време на общественото обсъждане в Крумовград на инвестиционното предложение за добив на ценния метал.

Заради големия натиск компанията се отказа от цианидната технология и я замени с друга.

От фирмата обещаха да спазят 30-дневния срок и да отговорят писмено на всички претенции.

През април 300 души се събраха в Крумовград на протест срещу концесията за добив на злато на Ада тепе. Хората обявиха, че добивът ще замърсява природата. Инициаторите на протеста от инициативния комитет "Живот за Крумовград" се обявиха за референдум.

Концесията е дадена на канадската фирма Дънди Прешъс метълс да разработва за 30 години находището "Хан Крум", което включва 6 златоносни участъка, като само в един от тях - Ада тепе, има залежи от 27 тона метал.

Екоорганизации настояват за провеждане на местен референдум за бъдещето на златодобива в района.

Според сайта на Дънди мината Ада тепе е открита и има потенциален експлоатационен живот от 7-8 години, като възможният добив се изчислява на над 800 000 унции злато за живота на мината (по данни от 2005).