Кунева: В България иновациите формират много малка добавена стойност 13.06 | 14:31

Основната цел е увеличаване на средствата на иновативна наука до 1,5% от БВП

От iNews.bg

"В България иновациите формират много малка добавена стойност – само 26%, при над 40% - за другите европейски страни . Красивите български умове ги имаме. Следващата стъпка е да се организираме, да направим корекции на постигнатото и да пристъпим към следващия план, като застанем зад тези умове". Това заяви вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева в приветствието си към участниците в обществено обсъждане на Националната стратегия за развитие на научните изследвания до 2025 г. в "София тех парк”, цитирана от БГНЕС.

Тя обяви основните цели в развитието на науката: Увеличаване на средствата за научни изследвания и иновации до 1,5% от БВП, развитие на електронното управление, устойчива връзка между наука и бизнес, развитие на съвременни начноизследователски университети във важни за страната направления в мултидисциплинарната област, създаване на ефективни партньорства в изследвания и реализация на научни постижения , които създават по-голяма добавена стойност.

"В България иновациите формират много малка добавена стойност - едва 26%, при над 40% за други европейски страни. У нас нямаме проекти, които да се съревновават на тези нива, достигнати от други. Стратегията ни за капацитета за научните изследвания, която ще обсъдим, ще стимулира също и съвременните модели в университетите. Предвидено е и обучение на млади учени, за което ще бъдат създадени специални клъстъри и инкубатори за научни идеи, за да се затвърди връзката между образование, научни изследвания и бизнеса", обясни вицепремиерът.

"Прочетох, че на балканската олимпиада по математика националният ни отбор спечели шест медала. Участието ни в това елитно състезание дава възможност да продължим и на следващата олимпиада в Хонг Конг. Тези деца се състезават и успяват, защото без състезателен дух не можем да говорим за конкурентоспособност", отбеляза министърът.

Кунева посочи, че все още има време за обсъждане на задачите в Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж" в рамките на специалната работна група. В нея са залегнали изискванията от партньорската проверка.

Тя припомни, че голяма част от успешните проекти по програмата "Юнкер” също е свързана със социалното предприемачество.

"Въвеждането на информационните технологии на всички нива в държавата - образованието, науката и бизнеса, е задача, с която бихме могли да се справим. Цялостната ни политика трябва да е за модернизиране на науката, за справяне с демографския проблем, за да попълним системата със средното и най-младото поколение във веригата. Трябва да сме сигурни, че сме предали опита си на най-младите, като знания, управленски умения, мрежи от контакти. Стратегията предвижда по-добра наука за по-добра България в подкрепа на обществото и икономиката", изтъкна министърът на образованието.

 

 

Водещи

Най-четени