Курбан за здраве и благоденствие в Сопот 17.01 | 08:42

Ритуалът се прави за седма поредна година

От Гергана Златкова

Курбан за здраве ще раздадат днес в църквата "Св. Св. Петър и Павел" в Сопот, свещеници ще отслужат благодарствена молитва към Бога.

Ритуалът се отслужва за седма поредна година по инициатива на кмета на Сопот Веселин Личев, подкрепен от местния свещеник отец Марко.

Традицията започва преди седем години и е закрила на жителите на Сопот и неговите гости, Личев, цитиран от БТА.

Поводът е, че предходните пет години градът преживява много тежки изпитания, сред които наводнението през 2005 година, парапланеристите, които тренират край Сопот дават 6 жертви и още толкова са пострадалите с травми, осем пъти е разбиван и обиран храмът, обясни кметът.

Откакто започнахме с курбана и молитвата град Сопот се радва на успехи, на благополучие, с пъти са се  увеличили любителите на силните усещания, което напълни с  туристи семейните хотели, а църквата - с богомолци, коментира Веселин Личев.

Отец Марко обясни, че курбанът се дава най-често в изпълнение на някаква просба или като израз на благодарност.

Курбанът, някъде познат и като оброк, е лична или обществена доброволна жертва пред Бога, която може да бъде както кръвна, така и безкръвна, уточни свещеникът.

Всяка година дворът на църквата в Сопот се изпълва с десетки граждани, които смирено изчакват пред казаните с курбана да приключи ритуалът и да отнесат в домовете си от осветената храна.

По традиция жертвените овни са три - от църквата, от общината и лично от кмета на града.

Решението за благодарствения молебен е да се отслужва на Атанасовден, но тъй като тази година е петък и църковните канони не позволяват, ще го направим днес, когато църквата почита свети Антоний, обясни отец Марко.

В 9.00 часа, в съслужение със свещеници от района ще бъде отслужена Света литургия, а в 11.00 часа в двора на храма ще започне освещаването на курбана.

С молитвите си към Бога ще се помолим и за здраве на управляващите както в община Сопот, така и на национално ниво, тъй като и от тях зависи благоденствието на народа, допълни отецът.

Най-четени