Кутев: На изборите АБВ ще спечелят гласове колкото за половин депутат 16.01 | 10:12

Тази загуба щяла да превърне Първанов в политически труп

От Христина Рафаилова

Отделната листа за евровота на АБВ на президента Георги Първанов може да осигури на движението половин депутатско място. Така червеният депутат Антон Кутев коментира случващото се в лявото политическо пространство пред БНТ.

Народният представител от БСП коментира, че това ще е лошо за партията му, тъй като тя ще бъде лишена от 70 000 гласа на изборите. Резултатите от вота обаче щели да са поражение за АБВ да превърне силни фигури отляво в политически трупове, смята социалистът. 

Ударът срещу столетницата бил очакван за депутата, но той смятал, че атаката ще е персонална и ще е насочена към лидера на партията Сергей Станишев и други ключови фигури. След като не успели да намерят с какво да "атакуват" отделните личности, политическите врагове решили да навредят на самата партия, стана ясно от думите на Кутев. 

Той не отрече възможността председателят на БСП да оглави листите за евровота. Той имал достатъчно номинации от партийните структури и било въпрос на лично решение дали това ще се случи. Депутатът обаче изрази силно съмнение, че Станишев ще постъпи по този начин. "Той обаче ще има много важна роля на евровота, като лидер на ПЕС", коментира народният представител. 

По повод изказванията на Първанов, че левицата има нужда от катарзис, Кутев заяви, че тя е по-силна от всички нейни кадри. Това, което можело да се направи, е столетницата да се реформира до някаква степен. Това обаче бил дълъг и "тегав" процес. 

Според Кутев Първанов тръгвал по пътя на Бойко Борисов и Татяна Дончева. "Това ме ужасява от гледна точка на възможностите, които тези хора имат", каза той. 

Той се съгласи с твърдението на лидера на ДПС Лютви Местан, че има коалиция "Мишо Бирата" между шефа на ГЕРБ и Първанов. 

По повод обвиненията на президента, че левицата е в силна зависимост, Кутев каза, че в БСП решенията се вземат в много по-широк кръг, отколкото в АБВ. 

Народният представител коментира вчерашните действия на ГЕРБ в парламента. Тогава от най-голямата парламентарна група отказаха да направят изявление, традиционно за началото на новия сезон в НС.

Депутатът опроверга твърдението, че столетницата не е заела ясна позиция относно скандала с лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той припомни, че Станишев, редица негови колеги и самият той са осъдили действията на националиста. "Кой още трябва да се изкаже?", попита риторично Кутев. 

Народният представител изрази мнението си, че Сидеров не трябва да остава шеф на антикорупционната комисия.

Според него коалиционното споразумение между БСП и ДПС не е проблемът на България. Трябва да се работи по три основни приоритета – борбата с монополите, здравеопазването и селското стопанство. 

Водещи

Най-четени