Кънчо Стойчев: Плевнелиев е една куха фигура 29.08 | 09:42

"Очевидно е, че става дума за зависим човек, но всеки сам си носи отговорност за делата", смята социологът

От Кремена Бедерева

"Безспорно есента ще бъде малко по-гореща, отколкото обикновено поради натрупаното напрежение в страната. Но лично аз не очаквам драстична ескалация, тъй като поведението на правителството показва, че се избягва всякаква конфронтация с протестиращите."

Това коментира в интервю за в. "Монитор" социологът Кънчо Стойчев

"При всички положения става дума за едно безпрецедентно поведение на президент в България. Не става дума само за ветото, а за цялостното му поведение. За мен Плевнелиев престана да бъде президент. Държавен глава означава единство на нацията, а този човек си няма понятие от това. Да, той беше в правото си да критикува погрешни кадрови решения на правителството, но по същото правило всяко едно правителство може да прави грешки.

Няма безгрешни хора на земята. Да не се признава правото на всеки един кабинет да прави грешки, това е безумие. Още тук президентът прекрачи реалните си правомощия. Проблемът не е в неговата критика. Напротив, тя е полезна.

Но той си позволи да оттегля доверие от правителство на парламентарна република, което е нон сенс. Вече месеци наред от страна в конфликта Плевнелиев се превръща в основна пресечна точка в този конфликт. Затова не бих се учудил, ако първите избори, които ни предстоят, бъдат за нов президент. Този човек в момента представлява най-голямата опасност за демократичния процес у нас", смята социологът.

По думите му Плевнелиев изобщо не е президент на нацията в момента, а една куха фигура. Това е ново за страната ни. Не се е случвало подобно нещо нито при Желю Желев, нито при Петър Стоянов, нито при Георги Първанов.

Според Стойчев за първи път имаме подобна криза в тази институция. Плевнелиев забравя, че депутатите в парламента представляват много повече българи от тези, които са гласували за него. Това са елементарни демократични правила. Недопустимо е да се дават морални оценки от политици. Можем ли да кажем дали коалицията на Ангела Меркел е чиста или мръсна? Не казвам, че хората нямат право на морални оценки, но те не са приложими навсякъде.

"Има една стара поговорка, че кой каквото прави, никой не може да му го направи. Очевидно е, че става дума за зависим човек, но всеки сам си носи отговорност за делата. В момента рейтингът на президента е безпрецедентно нисък, а сме на втората година от мандата му. Досега не сме имали подобен случай в политическата ни история. Поведението на Плевнелиев е напълно неадекватно, той изобщо не разбира каква е неговата роля. Вместо да се окаже медиатор в една сложна ситуация, той е полюс", категоричен е Стойчев.

Социологът цитира данни, според които електоратът на левицата е мобилизиран. "Разбираемо е, когато бъде поставен под натиск, очевидно е това да е така."

"Протестите не са стихнали в Гърция години наред, в Испания и Франция - също. Те са част от демокрацията. Големият въпрос е следният - всеки един протест има конкретна цел. Да речем "искаме детските надбавки да са 50 лева” и т.н. Съответно ние го постигаме или не го постигаме. Но винаги има конкретна цел.

Докато сегашните протестиращи искат да съборят власт с протест. Това е нон сенс. Власт се събаря с революция, докато с протест се постигат конкретни цели. И всъщност митингът, както започна в началото, имаше успех. Ако някой има идеята да управлява, то нека да излезе и да заяви, че той иска властта. Тогава се започва съвсем нормално състезание на идеи. В момента какво чуваме - "протестирам, за да се махне правителството”. Няма такъв протест, нужно е конкретно искане", категоричен е социологът.

Водещи

Най-четени