Лека-полека Бисер и околностите се възстановяват 10.04 | 14:44

Със собствени сили и с подкрепата на големи български компании семействата отново изграждат домовете си

От Нели Минчева

Пострадалите от наводнението в общините Свиленград и Харманли, включително хората от най-пострадалото село Бисер, вече са получили дарението от Първа инвестиционна банка. Семействата са получили суми до 9100 лв., които да им помогнат да възстановят част от щетите след природното бедствие.

"Щастливи сме, че успяхме да помогнем на пострадалите хора, като го направихме от сърце. Всички ние – акционери, служители и ръководството на Fibank, бяхме единодушни, че трябва да помогнем като дарим общата сума от 300 000 лв. Нашето желание бе възможно най-скоро последствията от наводненията да бъдат възстановени и хората да се възвърнат към нормалния си ритъм на живот", това коментира пред iNews.bg Васил Христов, изпълнителен директор на Първа инвестиционна банка (Fibank), който беше на мястото на трагедията ден след наводнението. Той беше и човекът, който обеща дарението да достигне до хората възможно най-бързо чрез офисите на банката в Свиленград и Харманли.

В момента са разчистени всичките общо 56 изцяло съборени къщи, заедно с техните парцели. Започва и изграждането на първите 10 изцяло нови жилища, като предимство се дава на семействата, настанени във фургони, на възрастните хора, които са останали без дом, на многодетните майки, и на тези, за които изгубената къща е била единствената.

С разпределените дарени суми от Първа инвестиционна банка са подпомогнати 73 семейства.

Сред получилите например е Груди Петров Грудев е получил най-голямата сума от 9073 лева. Той обаче не е за завиждане, тъй като природната стихия му е отнела всичко. В момента дори живее при роднини в Ямбол, тъй като няма нищо. С отпуснатата помощ се надява да започне отнякъде, пък за друго ще мисли по-нататък.

Така два месеца след наводнението, общините Свиленград и Харманли, където е и село Бисер лека-полека се възстановяват. Майките разхождат децата, възрастните хора се събират на седянка и коментират всяка чужда кола, която преминава през центъра, а пострадалите продължават да разчистват селото... Гледката е тъжна, но най-важното е, че вече има искрица надежда. Благодарение на хилядите българи помогнали чрез дарения, благодарение на БЧК и не на последно място – благодарение и на българските фирми като Първа инвестиционна банка, М-Тел и Софарма.

Водещи

Най-четени