Лекарите от Горна Оряховица оневинени по второ дело 27.09 | 18:30

След случая с мъртвороденото бебе, те бяха обвинени за смъртта на друго пеленаче

От Диана Цветкова

Апелативният съд във Велико Търново прекрати второ дело срещу тримата лекари от Горна Оряховица, обвинени за смътъртта на новородено.

Димитър Сотиров, Стефан Лазаров и Катя Гецова от АГ-отделението на болницата в Горна Оряховица бяха обвинени, след подаване на жалба от майката Стела Добрева от Дебелец.

Тя твърди, че те са виновни за смъртта на новороденото, защото са предприели операция, без да имат необходимата апаратура и компетентност.

В края на 2011 г. Окръжният съд в Габрово оправда лекарите на базата на петорна съдебно-медицинска експертиза.

Впоследствие Добрева обжалва, но сега Апелативният съд във Велико Търново отхвърли жалбата ѝ в закрито заседание. Магистратите отчитат, че при произнасянето на предишната присъда тя не се е явила в съда и не е взела отношение, отбелязва БТА.

Според Апелативния съд липсва правен интерес за обжалване на оправдателната присъда на лекарите и делото трябва да бъде прекратено. Определението е окончателно.

Това е втора оправдателна присъда за тримата лекари след скандалния случай, придобил известност като "бебето от фризера", в който бяха публично посочени с пръст като убийци.

През 2010 година, тримата лекари и колегата им Михаил Милатович бяха арестувани и обвинени за смъртта на недоносеното бебе на непълнолетна.

Тогава вътрешният министър Цветан Цветанов ги нарече убийци и чете от парламентарната трибуна Специалните разузнавателни средства (СРС) от разговори между лекарите. Принципно, разсекретяване на подобни записи би трябвало да става с разрешение на съда, каквото в случая нямаше.

В крайна сметка делото бе прекратено, след като деветорна експертиза показа, че лекарите нямат вина, а бебето е било мъртвородено преждевременно.

Водещи

Най-четени