Любомир Павлов вече не е председател на Съюза на издателите 08.08 | 08:59

"Не мога да бъда максимално ефективен”, заявява още съсобственикът на в. „Труд” и „24 часа”

От Кремена Бедерева

Любомир Павлов вече не е председател на Съюза на издателите в България (СИБ).

В открито писмо, изпратено до членовете на съюза, Павлов информира за решението и мотивите си. До избирането на нов председател задълженията му ще бъдат изпълнявани от зам.-председателя Венелина Гочева, пише още Павлов.

"Тези, за които медийният монопол е по-важен от медийната свобода, ни пречат, като ни отнемат време. Аз вярвам, че каузата на свободните медии в България е по-голяма от всеки, включително и от мен. Смятам, че поради сегашните обстоятелства, аз не мога да бъда максимално ефективен”, се казва още в отворено писмо на съсобственика на вестниците "Труд” и "24 часа”.

На Павлов бяха повдигнати обвинения за укриване на данъци и пране на пари. По това обвинение той е с гаранция от 100 хиляди лева.

В качеството му на бивш председател на Надзорния съвет на Общинска банка беше обвинен за укриване на данъци и пране на пари. Собственикът на "Труд" и "24 часа" през юни заедно с бизнес партньора си Огнян Донев беше обвинен и в документна измама и пране на пари по сделката за придобиването на медийната група.

Прокуратурата обвини Огнян Донев за укриване на данъци в размер на 63 милиона лева в качеството му на изпълнителен директор на компанията "Елфарма" АД. Според държавното обвинение престъплението е извършено през 2007 г. Бе му наложена рекордната за страната ни гаранция от половин милион лева.

Собствениците на "Медийна група България" Любомир Павлов и Огнян Донев попаднаха в центъра на вниманието на разследващите след сигнал на бившите им съдружници в холдинга, с които се съдят за прехвърлянето на контролния дял от акции – Христо Грозев, Карл Хабсбург и Даниел Риц. Тримата твърдят, че чрез покупката на вестниците "Труд" и "24 часа" Павлов и Донев са изпрали пари, придобити от престъпна дейност.

Водещи

Най-четени