М. Кунева: С ГЕРБ, БСП и ДПС няма да се коалирам. Симпатични са ми "Зелените" 08.05 | 10:32

Председателят на "България на гражданите" в интервю за iNews

От Ралица Стоянова

Досега в нашия импровизиран предизборен дебат получихте обещание за по-високи доходи в следващите 3-4 години от лидера на "Атака" Волен Сидеров.

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък разкри какво смята да направи дясната формация, ако спечели доверието на избирателите на изборите.

Яне Янев, от РЗС се закани, че туризмът ще стане локомотивът, който ще изтегли и земеделието.

Председател на Единна народна партия (ЕНП) и водач на листи в Пловдив-град и Пловдив-област Мария Капон разкри подробности около скандалните записи от последните дни и с кого би се коалирала ЕНП.

Борислав Сандов заяви, че амбицията на ПП "Зелените" е да са пета политическа сила в Народното събрание. Емил Кабаиванов потвърди, че СДС разчита на нов морал и липсата на агенти от ДС в листите.

Зам.-председателят на ДПС Филиз Хюсменова каза, че целта на ДПС е да остане трета политическа сила.


***

Меглена Кунева е председател на "Движение България на гражданите", водач на листите на партията в 23 МИР София и в 19 МИР Русе.

Вижте какво каза тя за предстоящите избори на 12 май и какви ще бъдат приоритетите на партията ѝ, ако влезе в новия парламент.

Г-жо Кунева, къде смятате, че ще се позиционирате в  следващия парламент и целите ли се в министерски постове? 

- Наблюдавайки политическия живот в последните месеци, слушайки записи от СРС-та с министри и премиери, виждам все по-ясно къде е мястото на "България на гражданите" в следващия парламент. Нашето място е от страната на западната европейска цивилизация – там, където нито ГЕРБ, нито БСП успяват да се позиционират.

Какви, според вас, са трите най-важни приоритети пред бъдещото ново правителство в икономиката и финансовата сфера? А в социалната? Основните приоритети в здравеопазването и образованието?

- В икономиката най-важното е моментално да се спре защитата на монополите. Този управленски модел задуши българското производство и вече е напълни непоносим. Целта ни е, веднага след това да подпомогнем българския малък и среден бизнес с нещо много просто – ясни и еднакви за всички правила. В това число включвам и предвидим срок за връщане на ДДС и всички други финансови взаимоотношения с държавата.

Като има правила, ще се отворят и европейските проекти и държавните поръчки за фирмите, които са най-ефективни. Тези мерки ще отворят българската икономика и по този начин ще се повишат и заплатите, безработицата ще се понижи, и ще заживеем в по-честно общество.

В социалната сфера това, за което най-много ме боли, е раждаемостта. Не мога да се примиря с това, че обществото, към което принадлежа, е в тежка  демографска криза. За това първият приоритет са майките и младите семейства.

По отношение на пенсионните плащания, трябва задължително да се възстанови швейцарското правило. Но вижте, няма да продължа да говоря за социалните политики, защото това е най-лесно за политиците – да обещават повече пари от държавата. Това, което аз мога да обещая, е, че "България на гражданите" ще заработи от първия ден след изборите за това икономиката да се възстанови, да се върнем по магистралата на икономическия растеж. Когато това се случи, ще има пари и за майките, и за пенсионерите, и за образованието, и за здравеопазването.

С кого бихте се коалирали?

- Аз вече се изказах по този въпрос ясно, категорично и недвусмислено, но ще продължа да отговарям, докато ме питате – с ГЕРБ, БСП и ДПС няма да се коалирам, защото това са партиите, които не позволиха на България да стане нормалната европейска държава, за която аз и повечето хора мечтаехме. За другите партии няма нужда да говорим в момента, но за да бъда откровена, ще ви кажа коя друга партия ми е симпатична – симпатични са ми "Зелените", защото тяхната битка със силите, които ограбват българската природа е като битката между Давид и Голиат. Това ми напомня на един важен урок, който нашето общество трябва да научи – това, че си силен, не те прави прав. Това да си прав, обаче, дава сила. На такава сила разчитаме и ние на тези избори.

Как ще отговорите на очакванията  на протестиращите? Все пак предсрочните парламентарни избори са плод на техните действия.

- Различните протестиращи имаха различни искания, но това, което ги обединяваше, поне според мен, е нетърпимостта към монополите и закриляните от държавата бизнеси, които едновременно ограбват потребителите и унищожават честните предприемачи. Борбата с монополите е първата точка от нашата икономическа програма. И тази борба е борба не само за работеща икономика – тя е и борба за честен живот. Защото когато в едно общество липсва честност, то се разяжда, разпада и разрушава.

Кое е първото, което ще направите, ако получите властта?

- Както казах, първото ще бъде битката с несправедливостта, с монополите и с близките до държавата  бизнеси.

Кои са вашите фаворити за министри и министър-председател?

- Най-честно мога да Ви кажа, че в "България на гражданите" никога не са обсъждани министерски места. Но за разлика от другите партийни лидери, аз никога не съм се страхувала да изкажа личното си мнение.

Според мен само лице с безспорен морал като Йонко Грозев може да извърши необходимите реформи в съдебната система. В образованието е необходим доказал се човек от академичните среди като проф. Камен Велев, който ще има волята и знанията да направи българското образование конкурентно на европейското, а доколкото зная неговата лична мечта е българските университети да се превърнат в желани дестинации за европейските студенти.

Такива хора трябва да бъдат министрите – хора с мечта, с визия за това как трябва тяхната област да изглежда след няколко месеца и години. Друг човек, който безспорно има визия за развитие на областта, в която работи, е проф. Велислав Минеков – българската култура би спечелила най-много, ако човек като него я представлява в Министерския съвет.

Пак казвам, че това не са кандидати за министри, а хората, които имат визия за развитие на страната. Мога да гарантирам, че когато "България на гражданите" спечели достатъчно обществено доверие, за да управлява, така ще изглеждат нашите министри – културни, нормални и с визия за това какво трябва да се направи.

Можете ли да ни уверите в това, че вашата партия няма да купува гласове и да се възползва от контролиран вот?

- Искам абсолютно да уверя читателите Ви, че "България на гражданите" няма да получи нито един купен, манипулиран или контролиран глас. В собствения си живот винаги съм се водила от правилото, че е по-добре човек да загуби честно, отколкото да спечели с измама.

Читателите  на iNews често задават въпроса как ще върнете нормалността. Вие как бихте им отговорили?

- С много работа. Това е и моето единствено обещание преди изборите – аз и моите колеги от "България  на гражданите" ще работим здраво за това да заслужим доверието на хората. Няма да се оплакваме, няма да се извиняваме с другите партии, няма да даваме празни обещания. Просто ще работим за това България да бъде нормална европейска страна, а аз вярвам, че хората ще оценят това и ще ни подкрепят.

 

Водещи

Най-четени