МВР: Зимната обстановка остава тежка, след дълбокия сняг студ сковава страната 19.01 | 08:43

В Североизточна България все още без ток са 17 000 клиенти в 122 населени места

От iNews.bg

Зимната обстановка в страната след обилните валежи обстановката бавно се нормализира, но си остава усложнена. Сериозното застудяване през следващите дни обаче ще създаде нови проблеми, тъй като пътищата започват да се заледяват, което пречи на почистването им.

Няма данни за бедстващи или застрашени хора, все още обаче има селища без ток и вода. Най-тежко е положението в Североизточна България, особено в областите Разград и Шумен. Бедственото положение продължава да е в сила за общините Дулово, Самуил и Върбица, съобщават от МВР.

Ситуацията в Разград постепенносе нормализира, но преспите, причинени от снегонавяванията, остават големи. Това създава най-сериозни проблеми пред фирмите, които чистят пътищата. Няма населени места без ток, вода или без достъп до тях, съобщава Нова телевизия.

В Община Силистра ситуацията също се нормализира.

Междувременно продължава дървената ваканция в много училища в страната.

Републиканската пътна мрежа вече е проходима, главните пътищата са отворени. Непочистена остават третокласните пътища в северната част на област Шумен. През изминалите две денонощия служителите са извършили близо 800 спасителни и аварийни дейности, казаха от пресцентъра на МВР.

Вече е възстановено електрозахранването на 130 000 клиенти в над 450 населени места в Североизточна България, но там са възнинали и нови повреди, съобщават от Енерго-Про. Поради това все още без ток са 17 000 клиенти в 122 населени места, предаде Дарик.

Във връзка с минусовите температури в София са извършени обработки на пътните платна със смеси срещу заледяване. Тази нощ фирмите, ангажирани с почистването на града, са обработили трасетата във всички райони, по които се движи общественият транспорт, по опасните и стръмни пътни участъци и основни улици в кварталите, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

В столицата са работили над 120 снегопочистващи машини. Направено е опясъчаване на планинските пътища във Витоша - Бояна - Златни мостове и Драгалевци - Алеко. Към момента в София няма сигнали за места без електрозахранване. Градският транспорт се движи по всичките си маршрути.

 

Водещи

Най-четени