МВР: Нападателите на Иво Никодимов са хулигани, които бият без подбуди 26.07 | 10:20

Според журналиста и разследващите насилието над него е случайно, докато жената нотариус е била поръчана

От iNews.bg

Продължава издирването на тримата мъже, които нападнаха и пребиха посред бял ден вчера журналиста от БНТ Иво Никодимов, съобщи Нова телевизия. Водещият на сутрешния блок беше пребит следобяд в центъра на София – в Борисовата градина, в близост до "Орлов мост".

"Насочваме се по-скоро към престъпление от омраза, тъй като в този район на парка преди години сме имали по-тежки нападения", каза главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов в сутрешния блок на БНТ, чийто водещ обичайно е Иво Никодимов.

"Цяла нощ колегите работят, включително и с пострадалия. Около 200 лица от контингента, който определихме като профил на база на показанията му, са водени в районните управления с цел сверяване на алиби - къде са били по това време, какво са правили. Показали сме фото албум на пострадалия на лицата от контингента. Имаме профил на извършителите. Това означава по начина на действие, по мотива, който има, а той се очертава все повече като хулигански подбуди, това престъпление се оказва от този тип, който няма конкретен мотив. Те са наистина трудни за разкриване. Събрани са много камери, които ще се гледат в днешния ден. Ще се анализира маршрутът на пострадалия и дали някой върви след него или го е пресрещнал. Тази част на парка е значително по-необлагородена в сравнение с частта под алея "Яворов", разясни Маринов.

Той уточни, че има камери и районът им е много познат по отношение на камери и пътеки, тъй като там дълго време са работили по случая с Борисовата градина.

"В тази посока се беше оттеглил извършителят тогава. Най-често тези извършители в живота са страхливи хора. Определено тези хора нападат в гръб и се оттеглят бързо. В групата, в която живеят, тази атака им вдига рейтинга. По този начин си вдигат рейтинга. Данните са за три лица, които пострадалият е възприел. Той даде общи насоки за профила на лицата. Целта ни е да установим местонахождението и всички лица, които са проявявани по такъв тип деяния", посочи главният секретар на МВР.

Според Маринов нараняванията върху лицето на Иво Никодимов може да се получат и от удар с юмрук, но е твърде вероятно лицето да е имало бокс или пръстен. 

Пребитият журналист обяви, че е добре, спокоен, но му предстои операция на счупен нос. Той също смята, че нападението над него е чисто хулиганско.

"Това не е маршрут, по който минавам редовно, за да съм следен… Не бях изминал много разстояние, когато младежите изскочиха, единият ме ритна, аз паднах надолу и те побягнаха. След това един мъж ми се притече на помощ и може би те са побягнали заради него.

Това бяха млади момчета, единият беше с бръсната глава, приличаха на футболни фенове. Нищо не поискаха от мен, докато ме нападаха. Не отговориха на въпросите ми, мълчаха. Вместо отговори, на въпросите си получавах още юмруци", разказа журналистът по телефона от болницата.

Все още няма задържани и за аналогичния и много брутален побой 24 часа по-рано на нотариуса Валентина Механджийска и дъщеря й. И този акт на насилие бе извършен в центъра на София в ранния следобед в понеделник от двама мъже с качулки. Младите нападатели се нахвърлили върху двете жени на крайна алея в Борисовата градина до бул. "Драган Цанков".

В този случай обаче разследващи подозират побой по поръчка. След агресията нотариус Механджийска е със счупен нос, а дъщеря й е с много рани по лицето. Пострадалите вече са били разпитани от разследващи.  

Водещи

Най-четени