МВР бави възнаграждения на съдебните лекари в страната 16.10 | 17:15

За това алармираха медици от Пловдив

От iNews.bg

Министерството на вътрешните работи бави изплащането на възнагражденията за експертизи, извършени от съдебните лекари в страната. За това алармираха медици от Пловдив, които не са получили за 2018 г. общо над 100 000 лв. Ако проблемът скоро не бъде решен, от гилдията обмислят да преминат и към мирни протестни действия. Според медиците единствено МВР не превежда регулярно хонорарите. Няма забавяне на сумите от прокуратурата и съдебното следствие.

 

 

Ситуацията със забавените хонорари в Пловдив е най-фрапираща, защото тук се намира втората по-големина структура на съдебната медицина в страната. Има лекари, на които не са изплатени суми в размер на 20 000 лева.

 

Д-р Марин Балтов, началник на отделението по съдебна медицина в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив: На мен лично за 2018 г. ми дължат горе-долу около 15 000 лв за неизплатени възнаграждения за досъдебните производства. И предприехме първа стъпка - спряхме да ходим на огледи извън работното време.

Тези допълнителни средства са единствения стимул за младите лекари в специалността, защото заплатите им са близки до минималната - около 620 лв.

 

Д-р Марин Балтов, началник на отделението по съдебна медицина в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив: Да може да има целево субсидиране за вещи лица, което да е към МВР. Ние не можем да докараме от Здравната каса пари, за да се издържаме, както всички други специалности.

Съдебната медицина е изчезваща специалност. В цялата страна са останали не повеч от 50-60 лекари, като има области - като Ямбол и Ловеч, в които няма нито един лекар. За да не спре работата, преди три години по спешност в отделението в Пловдив се връща пенсионираната след 35 години стаж Янка Добрева.

 

Янка Добрева, инженер-химик в отделението по съдебна медицина в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив: След мен назначиха друга колежка, която стоя два месеца и като видя какви са условията напусна. Първо - ниско заплащане. Второ - никакви съвременни техники няма. Всичко е горе-долу алхимия.

На 27 октомври съдебните лекари от цялата страна ще се съберат в Пловдив, за да решат какви действия ще предприемат, за да могат да си получат изработеното. От Пловдивската дирекция на полицията обещаха да излязат със становище по казуса.

Водещи

Най-четени