МВР призна: Мигрантският натиск е факт, хващат три пъти повече мигранти! А колко не хващат? 17.08 | 20:00

112 служители на Фронтекс вече пазят границите ни, ЕК обещава да ни прати още помощ срещу новата вълна от Турция

От iNews.bg

Новата бежанска вълна това лято вече е факт от началото на август. Напливът на нелегални мигранти от Близкия Изток към Западна Европа е сериозен колкото миналогодишния, когато функционираше т.нар. Балкански път. Той обаче бе блокиран и официално закрит от Брюксел преди половин година, след като всички държави по старото трасе – от Гърция, през Македония, Сърбия, Унгария, Хърватска, Словения, Чехия, Австрия и Германия, затвориха храниците си, преграждайки ги и с огради. Това обаче не спря бежанците, бягащи от продължаващите войни в Сирия, Ирак, от Афганистан, Пакистан и др, и вълната отново тръгна. С тази разлика, че това лято мигрантите потеглиха и през България.

"Близо три пъти се е увеличил броят на задържаните мигранти във вътрешността на страната. 1254 нелегални без документи са били хванати във вътрешността на страната от органите на МВР през юли месец. Това се посочва в справка на Дирекция "Координация и административно обслужване” на МВР, цитирана от БГНЕС.

Колко ли обаче успяват да преминат безпрепятствено или дори да останат у нас? За мнозина мюсюлмани, пострадалите от зверствата на ислямистите, ужасите на гражданската война и глада, мирна България вероятно ще се стори като рай.

Междувременно Европейската комисия се отзова скоростно на молбата на българското правителство и изпрати днес допълнителен контингент от служители от Европейската служба за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС – Фронтекс. Силите на Фронтекс, разположени по границата на България с Турция, са увеличени до 77 души, а по границата ни със Сърбия - до 35 души, съобщиха днес от ЕК.

Разгръщането на допълнителните сили на Фронтекс, поискани от България, ще продължи постепенно и през следващите седмици, се посочва в съобщението.

"Фронтекс реагира много бързо положително и реши да разшири операцията си в България по сухоземните граници с Турция и Сърбия. Допълнителните сили ще бъдат постепенно разположени през следващите седмици, като новите служители и техническо оборудване, включително за въздушно и нощно наблюдение, ще подпомогнат българските власти в охраната на границата", заяви комисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

През месеците май и юни задържаните мигранти в страната са били съответно 431 и 482. Увеличеният брой на задържаните лица се дължи, както на засиления мигрантски поток през летните месеци, но така също и заради акциите на МВР срещу нелегалната миграция, става ясно пък от доклада на МВР.

Миграционният натиск върху българо-сръбската граница е далеч по-голям от този на българо-турската граница, показва още справката на вътрешното министерство. Оказва се, че само през юли 1257 мигранти са задържани при опит да преминат от наша територия в Сърбия. За периода от началото на 2015 г. до юли 2016 г. на българо-сръбската граница са задържани общо 5246 лица. За същия период на българо-турската граница са установени 2682 лица.

От данните на МВР става ясно, че "през територията на страната от началото на 2016 г. са преминали над 9000 нелегални мигранти, които са били установени на различен етап от трафикирането им". За цялата 2015 г. този брой е бил почти 34 000.

До юли месец включително на настоящата година, органите на МВР са установили 191 лица, които са извършвали трафик на мигранти. За 2015 г. този брой е 573.

Дирекция "Миграция” на МВР е извела от страната 379 лица за периода януари-юли 2016 г., 159 от тях са били изведени принудително. За миналата година изведените лица от България са 797, от които спрямо 556 лица това е направено принудително.

Водещи

Най-четени