МВнР: Холандия да не толерира ксенофобията и дискриминацията 09.02 | 20:20

Поводът е сайт, на който холандците се оплакват от източноевропейците

От Андриян Георгиев

Министерството на външните работи (МВнР) не можело да приеме, че Холандия толерира насаждането на омраза, дискриминация и ксенофобия. Това противоречало на Хартата на основните права на ЕС.

Така говорителят на МВнР Весела Чернева коментира инициатива на холандската Партия на свободата на Герт Вилдерс, която представи специален сайт, на който холандските граждани да изпращат своите оплаквания от  източноевропейците.

"Това показва проблем в самата Холандия, но е и заплаха за целия Европейски съюз и за неговите ценности",  посочи Чернева, цитирана от БТА.

Призоваваме правителството на Холандия да се разграничи от тази инициатива на Партията на свободата и да  предприеме съответните мерки, добави говорителят на МВнР.

"Тази наша позиция беше изразена днес от зам.-министъра на външните работи Константин Димитров пред посланика на Холандия у нас", каза още Чернева.

Българската държава обмисляла възможността да сезира европейския омбудсман, евентуално Европейската комисия, а ако се налага, този въпрос щял да бъде обсъден на Европейски съвет, завърши Весела Чернева.

Водещи

Най-четени