МОН: Българските ученици са спечелили 79 медала, от които 21 златни 24.07 | 18:45

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на юбилейното 20-о издание на най-престижното международно състезание по лингвистика, което тази година се провежда в Банско.

От iNews.bg

Българските ученици са спечелили 79 медала, от които 21 златни, в досегашните 19 издания Международната олимпиада по лингвистика. В отборната надпревара страната ни има 7 купи, две от които – златни, съобщиха от МОН.

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков при откриването на юбилейното 20-о издание на най-престижното международно състезание по лингвистика, което тази година се провежда в Банско.

"Предстои изграждане на нов Национален STEM център, където ще бъдат осигурени още по-модерни условия за подготовка за олимпиади на отборите по лингвистика, както и по други дисциплини", каза министър Цоков. По думите му, лабораториите в новия Национален STEM център ще се оборудват след консултация с ръководителите на отборите, за да бъде закупена най-подходящата за олимпийците техника. "Осигуреното финансиране е за 18 млн. лева и се надяваме, че по-добрата материална база ще допринесе и за още по-високи резултати на българските състезатели в международните олимпиади", допълни проф. Цоков.

Международната олимпиада по лингвистика събира тази година в Банско 51 отбора с над 200 ученици от цял свят. "Надявам се да имате възможност не само да покажете знанията и уменията си в областта на лингвистиката, но и да се опознаете помежду си, да общувате, създадете контакти и намерите нови приятелства. А заедно с това да се насладите и на прекрасната българска природа", обърна се министърът към участниците.

Гимназистите ще се състезават в индивидуална и отборна надпревари, като целта е да решат изключително сложни задачи с езиков материал на непознат за решаващите език. Индивидуалното състезание е утре, когато участниците ще трябва да решат пет задачи за шест часа. В четвъртък е отборното състезание. В него се работи в екип, а задачите обикновено са по-сложни и по-близки до реални ситуации, с които се сблъскват учените лингвисти. В петък ще бъдат направени презентации на решенията и връчени награди на победителите.

Водещи

Най-четени