МОН предлага часовете по чужд език в езиковите гимназии да се намалят наполовина 03.11 | 17:26

В новата нормативна уредба е предвидено почти двойно увеличение на часовете по избираеми предмети 

От iNews.bg

Задължителните часове по основния чужд език в езиковите гимназии да се намалят наполовина. Единствено в  подготвителния клас (8-ми), нормативът за интензивно изучаване на езика ще се запази. Това предвижда проектът на Министерството на образованието и науката за нова наредба за учебния план в училищата, който беше публикуван миналата седмица.

Промените предвиждат само в 8-ми клас  в езиковите гимназии ще останат досегашните 648 учебни часа. В 9-и, 10-и и 11-ти клас основният чужд  ще се изучава 72 часа за годината, а не както до момента – 144.

Предлага се в 12-ти клас броят на часовете по чужд език да стане 62 часа, а не както е до момента – 124.

За сметка на това в уредбата е предвидено почти двойно увеличение на часовете по избираеми предмети - от 1033 в момента, на 1718.  училищните директори ще решават как ще бъдат разпределени те, а не както е до момента просветното министерство. То ще позволи на училищата да задържат разширеното обучение по език, като заделят от избираемата подготовка за него.

За момента обаче остава проблемът с различната подготовка, която ще имат зрелостниците, завършили езикови гимназии.

Дори да имат различен брой часове по чужд език, държавният зрелостен изпит на изхода на средното образование ще остане еднакъв за всички. Условието на наредбата е, за матурата да се изискват знания само върху материала, изучаван в задължителните часове, но не в избираемите.

Проектът за учебния план подлежи на обществено обсъждане до 9 ноември. след което ще е готов за приемане. Предвидено е промените за осмокласниците да влязат в сила през 2017 г. 

 

Водещи

Най-четени