МОН разглежда заявките за училищни автобуси от 2014 г. насам 30.09 | 15:59

Тази година министерството е закупило 138 нови возила за учениците

От iNews.bg

Комисия в Министерството на образованието и науката (МОН) ще разгледа до 15 октомври всички заявки за училищни автобуси от 2014 г. насам и ще предложи схема за разпределение според нуждите. Това съобщи в парламента вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева в отговор на въпрос на депутата Явор Хайтов относно заявката за училищни автобуси на община Роман, съобщиха от МОН.

Кунева изтъкна, че през 2016 г. ведомоството й е сключило договори за доставката на 138 нови училищни автобуси, което е и най-голямата бройка за последните години. В периода от 2009 г. до 2014 г. МОН не е закупило нито един училищен автобус, а през цялата 2014 г. са купени само 60 при малко под 600 заявки тогава.

На 2 август 2016 г. министърът е сформирала комисия, която да извърши анализ на постъпилите от 2014 г. заявки за училищни автобуси, както и да изследва в каква степента са били удовлетворени исканията. Комисията ще разгледа и неудовлетворените заявки от 2014 г., в което число влиза и тази на община Роман. Това ще стане по утвърдени правила и конкретни критерии, на които ще се основе предложението за разпределяне на автобусите.

Националното сдружение на общините в Република България също е представено в Комисията. "Изключително внимателно ще подхождам винаги, когато става дума за разпределяне на публични блага, било то финансови или материали активи", декларира Кунева.

Водещи

Най-четени