Майдел: На финалната права сме до свободното движение на нелични данни в ЕС 05.06 | 15:42

Веднъж приложен, GDPR-ът вече не може да бъде пренебрегнат, но бе трябва и да пречи, каза тя

От iNews.bg

Гласуваният регламент ще проправи път за развитието на технологии и изкуствен интелект, облачни услуги и анализ на големи данни. Това заяви българският евродепутат Ева Майдел по повод гласуването на позицията на Европарламента относно Регламента за свободно движение на нелични данни.

В доклада на Комисията по вътрешен пазар тя успя да защити важни изменения и допълнения, които гарантират прилагането на Регламента за смесени потоци от данни, такива които съдържат лични и нелични данни. "В Европа имаме силен Регламент за защита на персонални данни – GDPR, веднъж приложен, той не може да бъде пренебрегнат. Важно е да имаме и силен регламент, гарантиращ свободното движение на нелични данни в съюза, защото по този начин ще е ясно, че двата регламента не си противоречат и бизнесите ще имат конкретни правила за опериране, в която и да е страна на ЕС", коментира Майдел.

Проектозаконът гарантира, че компетентните органи ще имат достъп до нелични данни, съхранявани или обработени в друга държава-членка, за целите на регулаторен контрол, например за инспекция и одит. Също така насърчава създаването на кодекси за поведение, които да улеснят професионалните потребители свободно да преминават от един към друг доставчик на облачни услуги и да прехвърлят данни обратно към собствените си информационни системи.

През септември 2017 г. Еврокомисията предложи Регламент за свободния поток на нелични данни в съюза. Заместник-председателя на ЕК, отговорен за Единния дигитален пазар Андрус Ансип благодари специално на Ева Майдел в Туитър за подкрепата и призова за бързо преминаване на Регламента през ЕП и Съвета. "За да се възползваме от възможностите, които цифровата революция предлага, ние в ЕС трябва да сме визионери и пионери що се отнася до законодателство, което едновременно да гарантира защита за потребителите, но и да предразполага бизнесът да бъде иновативен. Именно поради това, аз бях един от защитниците за законодателна инициатива, урегулираща свободното движение на нелични данни в ЕС, която е крайъгълен камък за цифровата икономика.", допълни Майдел.

Водещи