Малка Богородица - рождението на Богородица 08.09 | 08:50

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар, посветени на Богородица

От Кремена Бедерева

Рождество на Пресвета Богородица, също Рождество Богородично, Малка Богородица или Рожен е църковен празник, посветен на рождението на Богородица. В календара на Българска православна църква празникът се отбелязва всяка година на 8 септември.

Рождество Богородично е един от трите големи празника в източноправославния календар, посветени на Богородица, празникът също е и сред 12-те най-големи религиозни празника в календара на църквата.

Според българските традиции Рождество на Пресвета Богородица се отбелязва предимно от жени, за да им помага Богородица в беда или тежка работа. Малка Богородица е един най-предпочитаните празници, на който се провеждат ежегодни събори из цяла България и Република Македония.

Редица църкви и манастири празнуват патронен празник именно на този ден.Според обичаите стопанката на дома приговя празнична пита.Тя не трябва да шие и тъче,за да не се разболеят децата в дома.

Днес във всички епархии на Българската православна църква се чества празника.

Храмов празник има един от най-почитаните ни манастири - Роженската света обител "Рождество Богородично".
Сутринта на празника ще бъде отслужена архиерейска Света Литургия. Ще бъде направено литийно шествие с чудотворната икона на Роженската Св. Богородица и отслужен водосвет.

Богослужението се очаква да оглави Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Натанаил в съслужение с Преосвещения Мелнишки епископ Серафим. За празничните богослужения в манастира пристигнаха и два православни хора - от Неврокопска света митрополия "Неофит Рилски" и от Гърция, воден от известния диригент професор Папахронис.

Винаги празникът на манастира е събирал огромно множество християни от страната и чужбина.

Водещи

Най-четени