Манолова: Доста хора с участие в протестите спечелиха солидни суми 29.08 | 09:23

"Аз много искам да видя ГЕРБ в ролята на коректив", надява се червената депутатка

От Кремена Бедерева

"Правителството трябва да продължи да си върши работата. Хората имат много проблеми и в момента България няма нужда от политиканстване, а от важни политики за бизнеса, за семействата".

Това каза пред БНТ заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

"Аз много искам да видя ГЕРБ в ролята на коректив. Нормално е опозиционната партия да се върне в парламента и да използва целия парламентарен инструментариум, за да оправдае вота на избирателите си. Така че ние очакваме ГЕРБ в парламента", смята червената депутатка.

По думите й БСП не е във властта заради самата власт, за нас тя не е самоцел. Има смисъл единствено, ако правителството на Пламен Орешарски, с подкрепата на парламента, работи за хората. Затопляне в отношенията с ГЕРБ няма.

"През май със сигурност ще има избори – европейските. Нито БСП, нито ГЕРБ, нито протестиращите могат от сега да кажат каква ще е съдбата на правителството. Това зависи от това как ще си свършим работата – подкрепа на социално слабите, промяна на статуквото. Няма български граждани, които да не знаят, че протестите се стимулират и подкрепят от едно ядро. Доста хора с редовното участие в протестите спечелиха солидни суми".

Манолова отбеляза, че за първи път на опозицията са оставени заместникпредседателски места в комисии, но за председателски места в 1/3 от комисиите няма как да претендират.

"Като се има предвид как бойкотираха ГЕРБ парламента – ту влизаха, ту излизаха, няма как да се има доверие на подобна група", категорична е тя.

Според нея автентичната енергия на протестите след три месеца се поизчерпа и сега ще се разчита на организаторите и режисьорите. "Амбицията е да продължи политиката на максимално отваряне на парламента към хората".

"Предстои сериозна работа по новата бюджетна процедура, влиза и антимонополното законодателство, което е изключително важно. Изборният кодекс е готов в най-грубия си вариант – това са предложенията на гражданските организации. Той първо ще бъде представен в комисията по изборния кодекс и в рамките на тримесечния срок ще влезе в парламента", съобщи Манолова.

Манолова потвърди думите на Станишев, че в никакъв начин не става въпрос за чистка. "Спомнете си как стартира ГЕРБ – поголовно, без никакви обяснения бяха изметени шефовете в редица отрасли, в земеделието, в околната среда, в МВР, без да се задават въпроси. Тези хора, които сега се сменят, по какъв начин бяха назначени – това не са ли политическите назначения на ГЕРБ?"

Водещи

Най-четени