Манолова: Очаквам президентът сериозно да се аргументира за ветото 26.02 | 20:17

Той трябва да има основателни мотиви да върне Изборния кодекс, смята Манолова

От Цанка Донкова

"Надявам се той сериозно да се е аргументирал, да има основателни мотиви да върне някои от текстовете на Изборния кодекс", това заяви депутатът от Коалиция за България и зам.-председател на Народното събрание Мая Манолова по повод наложеното президентско вето върху Изборния кодекс в ефира на БНТ.

"Аз казах няколко пъти, че той не е съвършен, не е идеален, но е много по-добър от досега действащия Изборен кодекс и по отношение на важните за хората въпроси – честността на вота, гражданското участие – не е направил никакъв компромис с техните очаквания”, посочи Манолова.

Според нея евроизборите ще бъдат първите, които ще се проведат в България с реална възможност за хората да пренареждат партийните листи.

Електронното гласуване, изборните списъци, работата на ЦИК - именно към тях са насочени забележките на президента. Зам.-председателят на парламента припомни, че електронното гласуване беше обявено за противоконституционно, защото нарушава тайната на вота. По отношение на изборните списъци тя призна, че активността на гражданите на избори по принцип не е висока и подчерта, че тази активност ще бъде още по-ниска, ако те ще трябва да се регистрират предварително. По темата за ЦИК Мая Манолова подчерта, че за първи път в Изборния кодекс са написани ясни изисквания за професионална квалификация и опит на бъдещата Централна избирателна комисия.

Що се отнася до председателя на ЦИК и евенруалното заемане на поста от Емилия Друмева, Мая Манолова заяви, че тя е един безспорен професионалист с безупречна репутация. Зам.-председателят на парламента припомни, че Друмева е оглавявала обществения съвет към временната комисия, която е приела Изборния кодекс.

Мая Манолова показа изборната бюлетина, като каза, че това е идея за интегрална бюлетина и обясни как ще протече самото гласуване. Тя призова да не подценяваме избирателите, като смятаме, че няма да се справят с тази бюлетина.

Водещи

Най-четени