Марио загърби мечтата си да стане футболист 30.10 | 09:43

16-годишното момче от Белоградчик спаси преди година живота на друго дете

От Кремена Бедерева

Братската любов се оказа по-силна от мечтата на 16-годишния Марио Тихомиров от Белоградчик, който преди година спаси живота на дете. Момчето, което трогна цяла България с героичната си постъпка, се отказа от възможността да учи в спортно училище и да се развива като футболист, което е неговата най-голяма мечта.

"Не мога да оставя братята си", бе единственият коментар на момчето на въпроса на в. "Труд" защо е решил да остане в Белоградчик.

Марио живее почти от бебе в социалния дом "Надежда", където са и тримата му братя. За момчето е непосилно да се раздели с тях, казаха и възпитателите му. Майката на децата ги е изоставила много отдавна и почти не се интересува от тях, а бащата не може да се грижи, тъй като няма постоянна работа и обикаля региона в търсене на препитание.

Големите софийски отбори предложиха на Марио да тренира при тях, като му осигуряваха стипендия, цялата издръжка и образование. Всичко това обаче днес е зад гърба на младия герой, когото нито славата, нито огромното внимание от хиляди хора успяха да променят.

"Марио си е все същото слънчево и добро дете", каза директорката на дом "Надежда" Емилия Григорова. Още преди месеци тя сподели, че изборът - бъдеще в София или оставане в Белоградчик, Марио трябва да направи сам.

Близо година след онзи 23 ноември, когато момчето с риск за живота си измъкна на гръб падналия в пропаст 8-годишен Мишо, животът в дома тече по обичайния начин. Марио продължава да получава писма от цялата страна. Наскоро бил зарадван с автентична снимка на легендата на своя любим отбор "Левски" Георги Аспарухов-Гунди. Непозната жена открила фотографията в личния си албум и веднага се сетила за героя от Белоградчик.

"Марио беше много щастлив. Веднага дотича при мен с писмото и снимката", каза Григорова. Директорката добави, че благодарение на сърцатото момче домът продължава да се радва на внимание. Фирми и до днес изпращат дарения. Топлото за зимата е осигурено и социалното заведение вече е заредено с пет тона гориво. Не достигат обаче зимни дрехи и обувки за 34-мата възпитаници на "Надежда", заяви Григорова.

Всички подаръци, които Марио получава, споделя със своите братя и останалите деца.

Водещи

Най-четени