Масови проверки на инспекторите по труда в Стара Загора 06.12 | 20:33

При общо 170 проверки са констатирани 849 нарушения

От Силвия Стоядинова

Общо 170 проверки са извършили през ноември инспекторите от дирекция "Инспекция по труда" - Стара Загора. При тях са констатирали 849 нарушения, съобщи главният инспектор Йордан Йорданов.

Повечето от пропуските - 567, са свързани с неспазване на изискванията на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, а 280 са за нарушения на трудовото законодателство, уточни той.

Две нарушения има и на Закона за насърчаване на заетостта - наети са на работа чужди граждани, без да са спазени всички изисквания за това.

Установени са 6 случая на започване на работа без трудов договор, и 40 - на нарушения на работното време. Проблеми със заплащането са установени при 50 случая, 8 човека са били ощетени от работодателите си.

При нарушенията, свързани със здравословните и безопасни условия на труд най-много са пропуските при инструктажа и обучението на персонала - 104.

За отстраняване на нарушенията са издадени 826 предписания, в повечето случаи работодателите са се съобразили с тях и са отстранили нередностите.

Заради липса на необходимите правомощия за заеманата длъжност от работа са отстранени 4-ма души.

Издадените актове през ноември са 38, разпределени по равно между нарушенията на трудовото законодателство и тези на Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

През месеца са влезли в сила наказателни постановления за 79 400 лева.

През ноември инспекторите са дали 512 консултации, от които 306 - в инспекцията, а останалите - в хода на проверките.

Водещи

Най-четени